Dvodnevni Sajam poslova i karijera ovog četvrtka i petka u Labinu

Dvodnevni Sajam poslova i karijera ovog četvrtka i petka u Labinu

7.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinski maturanti, ali i svi nezaposleni kao i oni koji razmišljaju o promjeni posla, ovoga će četvrtka 9. ožujka imati prilike ne samo poslušati, nego i u četiri oka razgovarati s više od dvadeset potencijalnih poslodavaca s područja Labinštine. Za najaktivnije "tražitelje posla" Grad Labin je osigurao i nagrade, od kojih je prva izrazito atraktivan plaćeni vozački ispit, a svi prisutni će imati priliku poslušati i predavanje legendarnog istarskog znanstvenika Korada Korlevića. Idućeg dana, u petak 10. ožujka u labinskoj srednjoj školi održat će se smotra fakulteta, sveučilišta i veleučilišta.

Ideja „Sajma poslova Labin“ je da preraste u dugogodišnji kontinuirani projekt Grada Labina i pridruženih partnera koji se provodi s ciljem okupljanja svih bitnih lokalnih dionika rada i odgojno-obrazovnih institucija, a sve kako bi se na jednom mjestu srednjoškolcima i njihovim roditeljima, kao i nezaposlenim osobama, u formi točke susreta i okretišta, ponudile mogućnosti karijernog, ali i životnog usmjeravanja, s naglaskom na mogućnosti lokalnog zapošljavanja i izgradnje karijera te odabira lokalno deficitarnih profesija. Ovogodišnji Sajam poslova održava se uz zajedničku inicijativu dvaju upravnih odjela Grada Labina – UO za gospodarstvo i EU projekte te UO za društvene djelatnosti, a u suradnji sa Srednjom školom Mate Blažine Labin.

"U današnje vrijeme susrećemo se s izazovima na koje desetljećima nismo bili navikli. Trendovi na tržištu rada su se drastično promijenili - onaj omjer na koji smo dugo bili navikli, da je nezaposlenih i mladih osoba koje traže posao mnogo, a ponuda slobodnih radnih mjesta siromašna, u potpunosti je nestao. Što zbog negativnih demografskih trendova, a što zbog globalizacije tržišta rada, otvaranja granica i ulaska u Schengen, već pred neko vrijeme prebacili smo onu "nultu točku" na krivulji i sada živimo u vremenima kada je potražnja za radnicima, u gotovo svim sektorima, znatno veća od broja nezaposlenih, odnosno onih koji aktivno traže posao. Ideju sajma poslova su inicirali neki od aktivnijih labinskih poslodavaca i gospodarstvenika, a mi iz Grada Labina objeručke smo prihvatili osmišljavanje i organizaciju, svjesni da i na ovaj način moramo biti potpora i servis kako našem gospodarstvu, tako i građanima, prvenstveno onima mlađe životne dobi, koji tek kreću birati svoje zvanje i graditi svoje profesionalne karijere." - objasnio je ulogu Grada Labina u organizaciji sajma poslova gradonačelnik Valter Glavičić.

Sajam poslova održava se kroz dva dana, u četvrtak 9. i petak 10. ožujka, u prostorima Gradske knjižnice Labin i Srednje škole Mate Blažine Labin.

Prvi dan Sajma počinje u Gradskoj knjižnici, prezentacijama prijavljenih poduzetnika i obrtnika, koji će u kratkim crtama maturantima predstaviti svoje područje djelovanja te njihove specifične potrebe za kadrovima/ radnom snagom. Osim toga, svi prijavljeni poduzetnici imat će i svoj info-punkt - štand, na kojem će se moći izmijeniti i informacija više sa svim zainteresiranima, a učenicima je omogućen i tzv. „speed date“, odnosno razgovor s poslodavcem.

Posjeta štandovima namijenjena je i svim nezaposlenim osobama, ali i zaposlenim osobama koje žele promijeniti svoj trenutni posao i to u vremenu od 9 do 17 sati. Službeno otvorenje Sajma zakazano je za 11:30 sati pozdravnim obraćanjem gradonačelnika Labina Valtera Glavičića, nakon kojeg slijedi predavanje gospodina Korada Korlevića.

Učenici će poslušati kratke prezentacije i pobliže se upoznati s radom i ponudom poslova lokalnih tvrtki, a neke od njih su: Lloyds Digital, MCZ, Holcim, Carel, Bibetech, Danieli-Systec, Euronewpack, Novation Tech, 1. Maj i Vodovod Labin, Valamar, Maslinica, a predstavit će se i Udruženje obrtnika Labin, dok će pročelnica za zdravstvo Istarske županije, gospođa Gordana Antić prezentirati medicinsku struku i zdravstveni sustav.

Obzirom da se učenike želi potaknuti na aktivno uključenje u koncept Sajma poslova, organizator je odlučio troje najboljih učenika, koji budu najumješniji u izvršavanju pojedinih zadataka, i prigodno nagraditi. Neke od nagrada su plaćena auto-škola, laptop, bluetooth zvučnik.

Drugi dan Sajma održava se u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, kada se predstavljaju fakulteti i POU Labin, a isti je namijenjen samo učenicima labinske Srednje škole. Prijavljeni fakulteti predstavit će se putem svojih info-punktova/ štandova i prezentacijama. Svoje su sudjelovanje potvrdili Sveučilište u Puli, koji će predstaviti sve svoje studijske programe, Medicinski fakultet u Rijeci, Građevinski te Fakultet za fiziku, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Učiteljski fakultet u Rijeci kao i Veleučilište u Rijeci, Istarsko veleučilište te Pučko otvoreno učilište Labin.

korado korlević uo labin udruženje obrtnika labin valter glavičić sajam poslova poslovi