Dvodnevna konferencija "Suvremeni trendovi - od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika" u DKC Lamparna

Dvodnevna konferencija "Suvremeni trendovi - od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika" u DKC Lamparna

16.10.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Inauguracijom skulpture "Ples" Đanija Bulića, ispred hotela Palma na Verudeli započela je "Kreativna jesen u Istri", manifestacija koja će kroz četiri događanja analizirati status umjetnika na tržištu rada te promišljati i nuditi smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri, a sve to ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije 2020.-2027.

Ploha primarni element

- Posebno mi je drago da upravo Đanijevom skulpturom i njezinom inauguracijom započinjemo program "Kreativna jesen u Istri". Bulić još od rane mladosti kroz rad u očevoj limarskoj radionici stječe znanje rada u metalu. Poznavanje materijala "u dušu" definitivno ga je usmjerilo k izražavanju kroz metal, a u dvadeset godina rada u limariji najviše ga se dojmila ploha koja postaje primarni element istraživanja u njegovom budućem stvaralaštvu. Kada sam vidjela ovaj njegov rad u jednom privatnom dvorištu, pitala sam se zašto se ne nalazi na javnoj površini, te sam shvatila da je to djelo koje treba predstaviti široj publici. Bulić iz metala svaki put dobije ono što je htio, kazala je povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković.

Sam autor, član Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika - HUIU naglasio je da je skulptura rezultat procesa traženja prividno nemoguće ravnoteže između dva različita volumena.

- Ovdje predstavljam par u plesu, u zanosu, emocije, zavođenje. Drago mi je što je ova skulptura našla ovdje svoje mjesto, i nadam se da će je gledatelji i prolaznici moći cijeniti, dirati. Volim taj odnos koji imam sa skulpturama, nadam se da će "Ples" i s gledateljima stvoriti odnos, kazao je Bulić.

Što se tiče tehničkih podataka skulpture, izrađena je u Corten čeliku, a njene dimenzije su 120 cm x 65 cm x 140 cm.

Potom je u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria počeo okrugli stol organiziran kao rezultat suradnje civilnih i javnih organizacija u kulturi iz Istarske županije.

Moderatorica okruglog stola Suzana Jašić kazala je da je cilj ove manifestacije vratiti djela u javne i privatne prostore, te da je Kristina Nefat sa studentima pulskoga FET-a provela zanimljivo istraživanje o prisustvu radova u javnim prostorima u Puli.

Osnaživanje demokracije

- Tu nije govora samo o kulturi, to je i puno više od toga, postoji mogućnost regeneracije, osnaživanja, demokratizacije okoline, to je tema koja je puno šira, tu je govora i o sinergiji umjetnosti s ostalim oblastima javnog i kulturnog života. Postoji mogućnost da se dođe do boljih i cjelovitijih rezultata interdisciplinarnim radom, kazala je Jašić.

Aleksandra Vinkerlić predstavila je Istarsku kulturnu agenciju (IKA) te sam projekt "Kreativna jesen u Istri". Sredinom idućeg mjeseca, u Labinu je na programu dvodnevna konferencija "Suvremeni trendovi - od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika", koja će se u organizaciji IKA-e održati u DKC Lamparni u Labinu 13. i 14. studenog. U Puli će se u prosincu u sastavu platforme MI+ koju čine udruga Sonitus i Metamedij, Labin Art Express, Društvo arhitekata Istre, Javna ustanova Muzej Lapidarij, Faro 11 te IKA i Gradska radionica Pula održati predavanja i panel-diskusija.

Potreba za dijalogom

Izv. prof. dr. Sandra Uskoković, ukratko je predstavila knjigu "Anamnesis – dijalozi umjetnosti u javnom prostoru", što je u biti bio i uvod u temu okruglog stola.

- Zaista sam iznimno sretna što sam ovdje i mogu sudjelovati na tako zanimljivom programu, a sama knjiga polazi od interdisciplinarnog pristupa, to je pitanje gradova i urbaniteta. To je i prisjećanje na zaboravljeno, da se stvori nešto novo, da se riješe problemi unutar društva, približavanje lokalnoj zajednici, to je dijalog nužan za poimanje grada, a tu kulturu treba približiti lokalnoj zajednici. Ovom sam knjigom htjela prikazati i kako umjetnici ukazuju na prostor, tu je i ta potreba za dijalogom. Javni prostor je prostor debate i diskusije, kazala je Uskoković.

Na okruglom stolu su potom svoja izlaganja imale Manuela Kraljević Arena Hospitality Group – primjer dobre prakse; izv. prof. dr. Kristina Afrić–Rakitovac "Društveno odgovorno poslovanje"; Kristina Nefat i studenti predstavili su istraživanja studenata FET-a "Mapiranje postojećih umjetničkih djela u javnom prostoru grada Pule". Sudjelovale su još i Dragana Sapanjoš, akademska umjetnica; Breda Bizjak, arhitektica – Otvoreni grad te Gordana Trajković, povjesničarka umjetnosti – Gradnja i urbanistički razvoj Pule.

Ove aktivnosti provode: IKA-Istarska kulturna agencija, HUIU-Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika i MI+ platforma. Projekti su, pojedinačno, financirani iz različitih izvora.


Autor: Vanesa BEGIĆ

kultura poduzetništvo dkc lamparna lamparna