Dvaput više novca za prostorno uređenje i malo gospodarstvo

Dvaput više novca za prostorno uređenje i malo gospodarstvo

9.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN -Prijedlog gradskog proračuna za 2008. godinu, koji će prvo čitanje imati na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 16. studenoga, iznosi 73,5 milijuna kuna ili 6 posto više od ovogodišnjeg. Glavni »dobitnici« su izrada dokumenata prostornog uređenja i poticanje razvoja malog gospodarstva, kojima su iznosi udvostručeni, a najveći »gubitnik« je gradnja komunalne infrastrukture, smanjena za trećinu.

Financijski plan Odjela za gospodarenje prostorom iznosi 30 milijuna kuna, a kad bi mu se pridodale stavke koje mu po zakonu od sljedeće godine ne pripadaju iznosio bi 31,4 milijuna kuna ili 7 posto manje nego ove godine. Iz ovogodišnjeg programa prostornog uređenja u novi prebacuju se urbanističko-arhitektonski natječaji za ulaz u grad i Dom umirovljenika te detaljni planovi za zonu urbanih vila Kature 2 i zonu Čekadi jug, Bitne novosti su Detaljni plan uređenja starogradske jezgre i Urbanistički plan uređenja Rapca. U odnosu na lanjski ovaj plan je s 4,1 milijun kuna za 105 posto veći od ovogodišnjeg. Program gradnje manji je za 35 posto i iznosi 14 milijuna kuna. Kapitalni projekti su nogostup Marcilnica – Vinež i prenamjena prostora u zgradi bivšeg IUR-a za potrebe gradske knjižnice te sufinanciranje izgradnje kružnog toka na raskrižju ulica Zelenice i A. Negrija.
Iz programa održavanja komunalne infrastrukture izdvojeno je financiranje stambenih i poslovnih građevina, a novost je i obavljanje poslova veterinarsko-higijeničarske službe. Planira se utrošiti 11,9 milijuna kuna ili 19 posto više nego ove godine.
Program poticanja razvoja malog poduzetništva dvostruko je »deblji« od ovogodišnjeg i iznosi 3,5 milijuna kuna. Od toga su 2 milijuna namijenjena proširenju Poduzetničke zone Vinež za 47 tisuća četvornih metara, a 700 tisuća kuna za infrastrukturno uređenje Poduzetničke zone Pjacal. Javnim potrebama u kulturi ide 320 tisuća kuna ili 5 posto više nego ove godine. Sportu je namijenjeno 2 milijuna kuna ili 12,8 posto više, ali to je ipak tek 60 posto zatraženih proračunskih sredstava. Za socijalni program određeno je 2,4 milijuna kuna, što 11,4 posto više od ovogodišnjeg iznosa.

proračun grada Labina za 2008. poglavarstvo sjednica prijedlog prihodi izdaci