Dužnici za vratom: Na sudskim dražbama od 83 nekretnine iz Istre, Prvomajska iz Raše i kuća u Rapcu vrijedna 3,7 milijuna kuna

Dužnici za vratom: Na sudskim dražbama od 83 nekretnine iz Istre, Prvomajska iz Raše i kuća u Rapcu vrijedna 3,7 milijuna kuna

13.4.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema očevidniku nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku, a koji se u posljednje četiri godine vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na sudskim će se dražbama zbog dugova ili stečaja u sljedećem razdoblju ponuditi čak 747 nekretnina i 9 pokretnina.

Broj dužnika koji su povrat duga jamčili nekretninom u stalnom je porastu te se i podaci iz očevidnika dnevno mijenjaju, odnosno rastu. U Istarskoj županiji u razdoblju od travnja do rujna zakazano je čak 83 postupka prodaje nekretnina, dok ih je prije pola godine bilo tek 60-ak, od čega dvije trećine zbog založnog prava, a trećina zbog stečajnog postupka.

Danas je situacija drukčija – na dražbi su nekretnine tek dviju tvrtki u stečaju – tvornice alatnih strojeva Prvomajska - Jeger iz Raše i umaške Histria Group, dok su ostalo ovršni predmeti uglavnom nad nekretninama građana.

Od pokretnina na dražbu idu dvije, obje u vlasništvu pazinske tvrtke Plastik Mark u stečaju, i to kompletna linija za proizvodnju proizvoda od brizgane plastike procijenjena na 1,36 milijuna kuna i kombi Iveco procijenjen na 43 tisuće kuna.

 

Valja napomenuti i da ovaj broj nekretnina koje idu ''''na bubanj'''' nije potpun, s obzirom na to da se dio nekretnina pod ovrhom prodaje na javnim dražbama koje se oglašavaju samo pri općinskim sudovima ili putem agencija s kojima banke surađuju.

U „istarskom“ dijelu očevidnika nekretnine su procijenjene od svega 290 kuna, na koliko je procijenjena obrasla poljoprivredna površina od 30-ak četvornih metara do najskuplje - 23.131.041,00 kn, na koliko su procijenjene gospodarske zgrade na 62.581 četvornih metara zemljišta bivše tvornice Prvomajska, a koje se sada mogu kupiti za trećinu cijene. Kao dužnici sa založnim pravom upisani su Hrvatski zavod za zapošljavanje s 10,5 milijuna kuna i Istarska kreditna banka s 794 tisuće kuna.

 

Nekretnine tvrtke Histria Group prodaju se u više dražbenih postupaka, a ukupna procijenjena vrijednost premašuje 25 milijuna kuna. Najskuplji je podrum s punionicom vina u Ungariji procijenjen na 10,9 milijuna kuna, a na dražbi 11. svibnja će se izložiti još dvanaest objekata i zemljišta na području Umaga i Novigrada, uključujući skladište u Ungariji procijenjeno na 4,2 milijuna kuna, izgorjela „hladnjača" sa okućnicom u Ungariji, procijenjena na 3,14 milijuna kuna te gospodarski kompleks kod Petrovije, procijenjen na 2,74 milijuna kuna te gospodarski objekti sa okućnicama u Celegi kod Novigrada vrijedni 1,17 milijuna kuna.

Ove nekretnine već su više puta, poput onih raške Prvomajske, bile na dražbi te je neizvjesno hoće li ovaj put biti prodane.

 

Posljednjeg dana travnja na dražbu na pulskom Općinskom sudu idu i nekretnine uništene EP Mljekare, na atraktivnom području u blizini gradskog stadiona. Na prodaju za sada za minimalno dvije trećine cijene nudi se kompleks objekata na 9211 četvornih metara, priključen na sve infrastrukturne objekte, a vrijednost je procijenjena na 14,9 milijuna kuna. Na imovinu Mljekare upisano je založno pravo od 207.999,99 kn u korist Porezne uprave te 2,64 milijuna kuna u korist Alberta Faggiana.

Ostale nekretnine u očevidniku u vlasništvu su građana, većinom zbog hipotekarnih kredita, a vrijednost kuća i zemljišta kreće se od nekoliko stotina tisuća kuna do više milijuna kuna, poput primjerice kuće u Poreču vrijedne 4,6 milijuna kuna ili one u Rapcu vrijedne 3,7 milijuna kuna. (MBM)

 

Foto: Labin.info

 

nekretnine stečajni postupak prvomajska jager raša prvomajska rabac kuća u rapcu ovrha