Duboko plavetnilo Ivone Verbanac

Duboko plavetnilo Ivone Verbanac

22.9.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Gradska galerija Orsola, smještena u bujskoj povijesnoj jezgri, obilježava svoju prvu godinu djelovanja ugošćujući izložbu Ivone Verbanac "Deep blue". Radi se o novoj seriji radova ove labinske autorice - oslikanih površina, papira prekrivenih ekspresivnim oblicima, linijama, teksturama, na kojima je primjetna gestualnost poteza olovkom i kistom, tamno sivom i tonovima plave boje, kao nositelj izražajnosti, ukazao je kustos i voditelj grožnjanske Gradske galerije Fonticus Eugen Borkovsky.

- Istraživanje Ivone Verbanac kreće se u dva smjera: asocijativnom - u igri fragmenata koji podražavaju moguće realne oblike, te u smjeru kompozicija koje odražavaju stanje. Narativnost je svedena na minimum. Ove radove doživljavamo na tragu spiritualne informacije. Poniranje u izvanosjetilno i kretanje k spoznaji univerzuma vodi nas prema teoriji organiziranog kaosa i doživljaju mijene kao stalnog tijeka svih stvari u nama i oko nas. Autorica tijek i ritam želi učiniti vidljivim. Tako ovo promišljanje rezultira vizualnim naslagama spontanih pokreta. Tu je osnovna kvaliteta i snaga ovih radova, zaključio je Borkovsky.

Naglasio je i da umjetnica promatrače naprosto zasipa snagom "iz ili iza sna, doživljenim na javi ili odsanjanim intenzivnim ekranima energije".

Ivona Verbanac rođena je 1977. godine u Puli, maturirala je u pulskoj Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, studirala na Odsjeku likovne kulture Filozofskog fakulteta u Rijeci i diplomirala na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu, smjer grafički dizajn. Od 2004. se kao freelancerica bavi multimedijalnim instalacijama, performansima i grafičkim dizajnom, a dosad se predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Njen "Deep blue" u Bujama je moguće pogledati do 8. listopada. (K. FLEGAR; snimio G. KOVAČEVIĆ)

ivona verbanac izložba slike