Prvi maj M - Prvi maj

Državne potpore Rockwoolu dijeljene nezakonito?(dio 2.) Ponovno prekinuta proizvodnja

Državne potpore Rockwoolu dijeljene nezakonito?(dio 2.) Ponovno prekinuta proizvodnja

7.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

PONOVNO PREKINUTA PROIZVODNJA U ROCKWOOLU.

Rockwool je u noći s ponedjeljka na utorak zbog problema u procesu samoinicijativno prekinuo proizvodnju, doznajemo od Nine Šuljak iz odjela za marketing te tvrtke. Po njenim riječima, dok traje probna proizvodnja prekidi su uobičajeni, radi »optimizacije« procesa.
Nedavno je objavljena i informacija o najavi Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da će pokrenuti postupak nadzora državnih potpora Rockwoolu. Načelnik Pićna Ivan Franković ističe da je komunalnog doprinosa Rockwool oslobodilo Općinsko vijeće.
- Donijeta je odluka o oslobađanju Rockwoola tog doprinosa, u iznosu od 13 milijuna kuna, i to se mora poštivati. Da sada odlučujemo sigurno ne bismo donijeli takvu odluku, ali ne vrijedi plakati nad onim što je bilo, rekao nam je Franković.
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prekjučer je najavila da će zbog opravdane sumnje da je dio potpora dodijeljen suprotno zakonu pokrenuti nadzor. Ujedno će zatražiti očitovanje lokalne samouprave zbog oslobađanja Rockwoola od plaćanja komunalnih doprinosa i drugih naknada, kao i pojašnjenja Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih cesta, Agencije za poticanje izvoza i ulaganja te Ministarstva gospodarstva o dodijeljenim potporama, jer, kako pišu drugi mediji, u većini tih slučajeva nisu tražili odobrenje Agencije. Podsjećamo, Hrvatska elektroprivreda je uložila u uređenje trafostanice, a Hrvatske ceste su riješile pristupni put, što se smatra državnom potporom, jer su povlastice ulagaču dale tvrtke u državnom vlasništvu. Agencija navodi i da je lokalna uprava morala tražiti njihovo odobrenje za oslobađanje od plaćanja potpora, a njih će netko morati vratiti ako se u nadzoru utvrdi da su dane ili korištene suprotno propisima. Rockwool je pak uputio medijima priopćenje u kojem ističe da mu je »u skladu s propisanom procedurom, 16. rujna 2005. godine od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva dodijeljen status nositelja poticajnih mjera, poreznih i carinskih povlastica«.
- U pripremi za dobivanje statusa obavljeni su razgovori sa svim nadležnim tijelima, od lokalnih i regionalnih vlasti do resornih ministarstava i agencija, u kojima su svi transparentno informirani o planiranim aktivnostima u vezi izgradnje tvornice u Pićnu, piše u priopćenju.
Utvrde li se nezakonitosti u dodjelama potpora i potreba njihova vraćanja, bit će zanimljivo vidjeti kako će se to izvesti, odnosno hoće li ih u proračun vraćati, primjerice, HEP, ili će Rockwool pristati platiti dodatnu cijenu.

Rockwoo prekid proizagađenje zagađivač dim dimnjak potpore nezakonito u Rockwoolu