Državne obveznice odmah

Državne obveznice odmah

12.1.2012. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nema razloga da Vlada čeka sljedeću godinu kako bi građanima ponudila kupnju državne obveznice, već sada je pravo vrijeme za to i trebala bi to učiniti ove godine. Tako mogućnost izdavanja državne obveznice koja bi se na kušnju ponudila građanima komentira analitičar Damir Novotny koji ne vidi razloga da Vlada o tome razmišlja 2013. godine kao što je to najavio ministar financija Slavko Linić.

- Ideja da država građanima ponudi kupnju obveznica je odlična i ne znam zašto se na to dosad nije odlučio nijedan ministar financija, niti jedna Vlada u Hrvatskoj, ne znam što se čekalo 20 godina. To je europska praksa, a posebice je razvijena u SAD-u, naročito u kriznim vremenima. Već sada je pravi trenutak jer ipak postoji određeni entuzijazam i povjerenje kad je u pitanju nova Vlada, napominje Novotny.

Vlada bi građanima, misli on, za prvi put trebala ponuditi kupnju obveznice vrijedne i do pet milijardi kuna. Što se tiče sigurnosti i povjerenja u državne financije, radi čega je plan čekati barem do sljedeće godine, Novotny ističe da sigurnijeg ulaganja od onoga u državnu obveznicu nema.

- Hrvatski građani uz štednju u bankama, imaju oko sto milijardi kuna uloženih u investicijske fondove i to je njihovo ulaganje izgubilo na vrijednosti. Ulaganje u državne obveznice je sigurno, jer država za razliku od banke ne može bankrotirati, ističe prednosti kupnje državne obveznice Novotny. Napominje da se ni banke ne bi trebale osjećati ugroženo takvim potezom Vlade jer bi se obveznica mogla kupovati preko njih, građani bi umjesto novca u banke pohranili obveznice, a uz to država bi prikupljenim novcem mogla vratiti dio kredita bankama, pa bi one, ako im je to namjera, mogle dalje kreditirati gospodarstvo.

Oživljavanje tržišta kapitala kao dobru posljedicu izdavanja obveznica koje bi uglavnom kupovali građani ističe pak analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić, ali on smatra da bi se s takvim izdavanjem ipak trebalo pričekati dok se ne stabiliziraju javne financije i dok se ne vidi što će biti s hrvatskim kreditnim rejtingom. (J. MARIĆ/Novi list)

Šantić: Interes će ovisiti o prinosu

Interes za takav vrijednosni papir ovisit će, napominje Šantić, o tome koliki će biti prinos na tu državnu obveznicu. 
- Građani u bankama oročavaju štednju na najviše godinu dana, prava su rijetkost dugoročnija oročenja, a obveznica bi ipak bila na razdoblje od tri, pet ili deset godina. Građani bi morali, ako na tako dugo razdoblje polažu svoj novac biti uvjereni i da će to osjetiti kroz zaradu, rekao nam je Šantić.

obveznice zaduživanje dug linic ekonomija