Druga cijev tunela Učka do 2014. godine

Druga cijev tunela Učka do 2014. godine

17.12.2007. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U ožujku ili travnju iduće godine počet će radovi na gradnji punog profila Istarskog ipsilona, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Uprave Bina-Istre, koncesionara Ipsilona.

- Najprije ćemo krenuti s gradnjom na dionici od Vodnjana do Pule, a do 2011. godine puni profil sagradit ćemo i na kompletnoj trasi od Pule do Umaga i Rogovića do Kanfanara. Sagradit ćemo i novi spoj od Umaga do državne granice sa Slovenijom u dužini od 1,5 kilometara, kao i potpuno novu trasu od sadašnjeg čvorišta Ipsilona u Puli do Pomera u dužini od 8 kilometara.

- Za gradnju novih 100 kilometara prometnica osigurali smo 316 milijuna eura - rekao je generalni direktor Bina-Istre David Gabelica.

Dodao je kako će se pretvaranjem Ipsilona u autocestu omogućiti uvođenje zatvorenog sustava naplate, “ali time ćemo dati i velik doprinos sigurnosti na Ipsilonu”. Istovremeno, s gradnjom punog profila na zapadnom kraku Ipsilona krenut će se i u pripremu za gradnju punog profila u dužini od 45 kilometara od Rogovića do Matulja, što uključuje i gradnju druge cijevi tunela Učka.

- Hrvatske ceste naručile su idejni projekt za gradnju ove dionice te očekujemo da će Istarski ipsilon s drugom cijevi tunela Učka u potpunosti biti sagrađen kao autocesta do 2014. godine - ustvrdio je Gabelica.

Novac za nastavak radova na Ipsilonu Bina-Istra je osigurala sindiciranim kreditom u vrijednosti od 693,5 milijuna eura kojim je refinancirano 210 milijuna eura vrijednih obveznica izdanih u veljači 2003. godine, kao i komercijalni kredit u iznosu od 58 milijuna eura. Ugovor o kreditu sklopljen je s konzorcijem triju banaka, Societe Generale, The Royal Bank of Scotland i Zagrebačkom bankom. Na konferenciji za novinare član Uprave Bina-Istra upravljanje i održavanje Kristijan Santaleza govorio je o odgovornom ponašanju Bina-Istre prema okolišu.

- Naš je stav da trebamo poduzeti sve što je u našoj moći da zaštitimo okoliš - istaknuo je Santaleza.

Novinare je zanimalo i hoće li se uskoro ipsilon pretvoriti u iks, odnosno hoće li se graditi prometnica koja će spojiti istočnu obalu Istre s Ipsilonom.

- Prostornim planom Istarske županije predviđena je gradnja, no mi još nismo zaduženi za to. Ako se odluči da se ona gradi, mi ćemo vjerojatno biti spremni to i učiniti - kazao je zamjenik generalnog direktora Bina-Istre Aleksa Ladavac.

Smanjen broj prometnih nesreća

Na press konferenciji je bilo riječi i o sigurnosti na Istarskom ipsilonu, za kojeg je uvriježeno mišljenje da je samo s dvije trake cesta smrti. - U prvih 11 mjeseci ove godine na Istarskom ipsilonu dogodile su se 154 prometne nesreće, što je za 19 posto manje nego u istom razdobolju prošle godine. Kada se uzme u obzir promet koji je za jedanaest mjeseci na naplatnom mjestu tunel Učka povećan za 8,7 posto pad broja prometnih nesreća je i osjetiniji. - rekao je član Uprave Bina-Istre upravljenje i održavanje Aleksandar Anzur. U istom tom razdoblju na istarskom ipsilonu ove su godine poginule četiri osobe, dok je lani u tom razdbolju poginulo 11 osoba.

Tunel Učka druga cijev do 2014. bina-istra istarski ipsilon puni profil