Drevna pripovijetka ispričana kroz oblake brašna i salve smijeha

Drevna pripovijetka ispričana kroz oblake brašna i salve smijeha

16.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sinoć je nastavljen festival "MOLI" u sklopu ovogodišnje Labin Art Republike, gostovanjem kazališta Mala scena iz Zagreba "na daskama" kod Špine u labinskom starom gradu. Predstava je ovaj put bila namijenjena djeci, i to onoj starijoj od osam godina, koja su već počela čitati školsku lektiru, no i mnogo mlađi mališani nisu mogli odoljeti da svoje roditelje ne nagovore na dolazak. Dječja cika i smijeh, iako i ovaj put ograničena dozvoljenim brojem posjetitelja, prizvala je bezbrižne dane "starog normalnog", dok su najmlađi zauzimali svoja mjesta i nestrpljivo očekivali početak.


Buga Marija Šimić, mlada ali već izrazito zapažena zagrebačka scenska umjetnica, besprijekorno je, s izrazitom emocijom i žarom ispričala drevnu, arhaičnim jezikom pisanu i na trenutke malo pretešku priču o Suncu Djeveru i Nevi Nevičici, legendarne hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Uz jednostavnu scenografiju i svjetlo, vješto koristeći brašno, vodu i - na koncu - tijesto i kruh kao elemente metafore događanja u priči, nerijetko je svojom intenzivnom glumom nasmijala ili začudila prisutne mališane, a "a capella" interpretacijom starih napjeva oduševila i nemali broj roditelja u publici. Iako je svakim detaljem ova predstava bila prikaz nekih davnih, drugačijih vremena, koja su nam možda sve manje razumljiva i bliska, intenzivni aplauz kojim je zaokružena ugodna, na trenutke prohladna večer na Špini, nije izostao.


Program Labin Art Republike ovaj vikend nastavlja festival dokumentarnog filma "Shpeena Dox", a kroz dva tjedna, točnije u četvrtak 29. srpnja, čeka nas i posljednja predstava festivala "MOLI", suvremena interpretacija legendarne "Ježeve kućice" u izvedbi Petre Radin i Maria Kovača.


labin art republika kod špine