Dr. Lucijan Mohorović o TE Plomin 3: Izgaranje ugljena upasno za trudnice i bebe

Dr. Lucijan Mohorović o TE Plomin 3: Izgaranje ugljena upasno za trudnice i bebe

8.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Dr. Lucijan Mohorović putem labinske Građanske inicijative još od 1995. godine ističe nužnost prava građana na zdrav okoliš. Građanska inicijativa svih je proteklih godina okupljala protivnike izgradnje TE Plomin 2 na ugljen i zagovarala korištenje plina iz našeg podmorja u tamošnjim termoelektranama. Danas smo na pragu izgradnje trećeg bloka termoelektrane na ugljen, koji bi imao dvaput više snage od dosadašnja dva bloka zajedno.

- Ovo je repriza scenarija koji se odvijao za gradnje Plomina 2, s istim ključnim ljudima. Apsurdno je da se i dalje omalovažavaju glasovi građana. Kufer pun potpisa protiv ugljena nosili smo i u Strasbourg, podsjeća Mohorović.

Repriza izgradnje Plomina 2

- Stratezi izgradnje trećeg bloka termoelektrana u Istri očito ne vode računa ne samo o posljedicama na ovom području, nego i o obvezama prema susjedima i sve oštrijim i vremenski definiranim propisima EU-a prema investitorima u termoelektrane na ugljen. Zašto bi se Istra i dalje kažnjavala? Zbog čega bi njemačka tvrtka RWA, kao vlasnik 50 posto termoelektrane na ugljen, od koje HEP i kupuje skupu struju, zarađivala na račun proizvedene električne energije na našem podneblju, ističe naš sugovornik.

HEP, međutim, "rješava" već godinama sve usputne probleme onečišćenja zraka, tla i vode, kao i milijun tona deponiranog krupnog opasnog radioaktivnog otpada koji čak nije kvalificiran kao opasan. Tako će i kao novi suinvestitor, uza sve naglašeniji problem utjecaja na klimu, preuzeti problem prekomjernih emisija CO2 i globalne promjene klime. A sve to u ime državnog interesa, koji će se riješiti takozvanim razumijevanjem EU-fondova ili nekih domaćih suinvestitora!

Gdje je studija utjecaja na zdravlje?

U Europi se ne gradi ni most bez studije utjecaja na zdravlje. Politika, međutim, bježi kao vrag od tamjana kada se to spomene. Kada ste čuli od Jadranke Kosor, Đure Popijača, Gorana Granića, Krešimira Ćosića ili Radimira Čačića da su utjecaj na zdravlje ljudi uzeli u obzir, pita Mohorović. Stoga u ime istarskog ogranka Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju traži da se barem regionalno donese takav propis, po kojem se neki objekt ne može izgraditi bez studije utjecaja na zdravlje.

- Po konvencijama koje je Hrvatska potpisala, ali ih se ne pridržava, nema izgradnje ako se ne poštuju tri elementa - gospodarski, ekološki i zdravstveno-socijalni. U slučaju Plomina ostvaren je samo gospodarski. Hrvatska gubi kredibilitet europske zajednice ne zbog, kako neki naglašavaju, administrativnih nerazumijevanja lokalne administracije, nego zato što ne poštuje dokumente i konvencije koje je sama potpisala i ratificirala.

Političari ne mare

- Dokazao sam svojim istraživanjima da izgaranje ugljena, ali i ostalih fosilnih goriva, utječe na trudnice i njihovu djecu. Kod majki se pod utjecajem oksidanata iz sagorijevanja fosilnih goriva i drugih eksogenih oksidanata razvija patološki oblik hemoglobina, methemoglobin, koji nema sposobnost vezivanja udahnutog kisika za trovalentno (Fe III) željezo pa djeluje nepovoljno na razvoj fetusa.

Dokazao sam i da je u vrijeme rada termoelektrane porastao patološki oblik hemoglobina. Novorođenčad trudnica koje su imale povećanu vrijednost takvog methemoglobina imala su znatno više žutica pri porodu. Pokazalo se da su djeca majki koje su imale povišene vrijednosti methemoglobina tijekom trudnoće imala u tom razdoblju, do 18. godine, značajno više šumova na srcu i smetnji govora (dislalije), kao i disfunkcija u učenju i pamćenju u odnosu na kontrolnu grupu.

Nedavno sam kao koautor istraživanja Medicinskog fakulteta u Rijeci i katedre za anatomopatologiju univerziteta u Milanu pridonio dokazivanju hipoteze da je s tim zagađenjem povezana i iznenadna fetalna smrt, kao i tzv. smrt u kolijevci.

Kao liječnik već se godinama zalažem za princip predostrožnosti, ali to su "španska sela" za one političare koji se neodgovorno ponašaju prema osiguravanju čistog i zdravog okoliša. Smijemo li ostati ravnodušni, pita se dr. Mohorović i poziva javnost na akciju za zdrav okoliš. (Razgovarala Jasna ORLIĆ)

Prirodna radioaktivnost uvećana za 10 do 15 posto
Zbog podzemnih slojeva ugljena Labinština ima prirodnu radioaktivnost uvećanu za 10 do 15 puta u odnosu na prosjek. Podaci su to iz Strategije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje nam je proslijedio dr. Mohorović. Uz ovu nepovoljnu prirodnu okolnost, stanovništvo je dodatno opterećeno dugogodišnjim izgaranjem ugljena. Termoelektrana Plomin 1 stvorila je deponij s više od milijun tona radioaktivnog krutog otpada (šljake i pepela), čija je radioaktivnost četiri puta veća od nesagorjelog ugljena.

dr.lucijan mohorović lucijan mohorović zdravlje te plomin te plomin 3 plomin zdravlje prevencija ugljen društvo za zdravstvenu ekologiju