Dr. Helena Vlačić voditeljica Doma zdravlja

Dr. Helena Vlačić voditeljica Doma zdravlja

4.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Dr. Helena Vlačić nova je voditeljica labinskog Doma zdravlja »Dr. Lino Peršić«. Na tu ju je dužnost 31. prosinca postavila ravnateljica Istarskih domova zdravlja, dr. Anđela Počekaj, budući da je bivša ravnateljica dr. Nevia Zahtila Banak istoga dana otišla u mirovinu.

Dr. Vlačić ostaje i dalje na radnom mjestu voditeljice Hitne medicinske pomoći, a k tome je sada čekaju i četiri radna sata na novoj dužnosti.
- Preuzimam vođenje Doma zdravlja u tijeku reforme hrvatskog zdravstva. Reforma je pokrenuta jer je postalo jasno da je dosadašnji način financiranja zdravstvenog sustava insuficijentan. Na žalost, ministar je smanjivanjem glavarine prilično razočarao oko 2.500 liječnika obiteljske medicine. Smatrala sam da će reforma unaprijediti status primarne zdravstvene zaštite koja nije previše popularna kod mladih liječnika. I u ovoj ispostavi trenutačno nedostaje jedan liječnik na Hitnoj i jedan u dječjoj ambulanti, kaže dr. Vlačić, nova čelna osoba labinskog zdravstva.
Helena Vlačić rođena je 1969. godine u Raši, 1980. godine obitelj se preselila u Rijeku, a ondje je ona diplomirala na Medicinskom fakultetu. Najviše se bavila urgentnom medicinom, najprije u Labinu, zatim u Rijeci i Umagu, a od 1998. je stalni stanovnik Labina i voditeljica Hitne.

R.SELAN

 

U tijeku potpisivanje peticije

U polovici ambulanta obiteljske medicine labinskog Doma zdravlja jučer je pacijentima naplaćivana participacija od 15 kuna, doznajemo od dr. Helene Vlačić.


U konfuznim prvim danima nove godine dio labinskih liječnika odlučio je iz opreza poštivati zakon. To ne znači da nisu solidarni s kolegama diljem Hrvatske jer je u Domu u tijeku potpisivanje peticije Koordinacije hrvatske obiteljske medicine čiji je cilj bojkotiranje naplaćivanja participacije, pa se očekuje da uskoro ni jedan pacijent nakon pregleda neće morati otvarati novčanik.

helena vlačić dom zdravlja labin hitna medicinska pomoć participacija peticija