dovršena i objavljena studija o golfu u Istri - na Labinštini golf na 6 lokacija

dovršena i objavljena studija o golfu u Istri - na Labinštini golf na 6 lokacija

15.4.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pod nazivom „Analiza okvirnih mogućnosti razvoja golfa na području Istarske županije“ županijska tvrtka Istra Golf Dizajn na čelu s Brankom Curićem izradila je studiju kojom se, navodi izrađivač, utvrđuju realne mogućnosti izgradnje golf igrališta na našem Poluotoku, uz pokušaj procjene utjecaja tih projekata na vlastito okruženje u najširem mogućem smislu.

Naručitelji studije su Zavod za prostorno planiranje i Upravni odjel za održivi razvoj, studija je dovršena u prosincu 2009. godine, a posvećena je istarskim golferima.

Na 196 stranica u 11 poglavlja uvrštene su informacije, koje se, pojednostavljeno rečeno, svode na zaključak - Istra – golferska destinacija.

Uvodno je razmotrena uloga golfa u svjetskom turizmu, a potom se donose argumenti za razvoj golferske destinacije Istre te razmatraju društveno-ekonomski efekti investiranja u razvoj golfa u Istri. Središnji je dio studije posvećen utjecaju golfa na okoliš uz analizu planiranih lokacija golf terena prema zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti te pojedinačnu analizu svake lokacije trenutno uvrštene u županijski Prostorni plan s obzirom na prirodne značajke i vlasničke odnose nad zemljištem.

U županijskom Prostornom planu nalaze se 23 lokacije na kojima je predviđena izgradnja golf igrališta. To su Umag, Vela Stancija; Umag, Crveni Vrh (izgrađeno); Buje, Markocija; Grožnjan, Vrnjak; Brtonigla, Fratarska šuma; Novigrad, Prašćarija; Tar-Vabriga, Stancija Špin; Tar-Vabriga, Larun; Motovun, Brkač; Poreč, Zelena laguna; Vrsar, Stancija Grande; Vrsar, Kloštar; Pićan, Jakomići; Kršan, Kožljak; Sv. Nedelja/Labin, Dubrova; Barban, Grabrovci; Rovinj, San Marco; Bale, Kolone – San Polo; Vodnjan, Barbariga – Porto Mariccio; Marčana, Loborika; Pula, Muzil; Ližnjan, Marlera i NP Brijuni.

Od svih predloženih lokacija desetak ih je u visokoj fazi pripremljenosti, jedno igralište je dovršeno, a dva pred početkom izgradnje. Zatim slijedi nekoliko lokacija koje su u nižem stupnju aktivnosti te konačno jedan broj lokacija koje su na čekanju ili su aktivnosti minimalne.

Studiji je izrađivač priložio i preporuke državi i lokalnoj samoupravi o postupcima i propisima koji bi olakšali gradnju golf igrališta i snizili visinu investicije, poput hitnoće izvlaštenja vlasnika zemljišta ili maksimalne cijene kubika vode od 2 kune. (MBM)

gospodarstvo turisti zakon o golfu golf nekretnine dubrova sveta nedelja