Donacijom Crvenoga križa Labin u Srednjoj školi Mate Blažine omogućeni besplatni ulošci

Donacijom Crvenoga križa Labin u Srednjoj školi Mate Blažine omogućeni besplatni ulošci

22.12.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na poziv Crvenoga križa Labin Srednja škola Mate Blažine pridružila se inicijativi uvođenja besplatnih higijenskih uložaka u školama.

Istraživanje koje je provela riječka Udruga PaRiter na uzorku od 6084 osobe pokazalo je zabrinjavajuće rezultate vezane za menstrualno siromaštvo. Trećina ispitanica  izjavila je da je primorana štedjeti na ulošcima jer su im preskupi, dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, 11,9 %  nije ih u mogućnosti kupiti da bi ih redovito mijenjale, podjednak postotak priznaje da si ih ne može priuštiti, a dio njih koristi se i improviziranim sredstvima.

Besplatni ulošci u Srednjoj školi Mate Blažine omogućeni su u sklopu  kampanje #JednaZaDrugu koju je pokrenula tvrtka Procter & Gamble (Always) u suradnji s Crvenim križem  s ciljem da se pomogne potrebitim djevojkama. Zahvaljujući donaciji Crvenoga križa Labin, higijenski ulošci bit će dostupni svim učenicama Srednje škole Mate Blažine. Daljnje aktivnosti vezane za sprječavanje menstrualnog siromaštva provodit će Vijeće učenika plakatima i obavijestima, a Tehnička i Likovna grupa Učeničke zadruge Matina izradit će i ukrasiti ormariće koji će se s ulošcima postaviti u ženske WC-e.

Nositelji daljnjih aktivnosti bit će učenici: Paolo Giambastiani, Roni Hrvat, Frančeska Licul, Monika Tenčić, Leonarda Ivašić, Danijela Daić i Thomas Katičić te nastavnici Gordana Benković Gušić, Valter Veselica, Alida Blašković Koroljević i Ana Paliska.

Srednja škola Mate Blažine zahvaljuje Crvenom križu Labin jer je omogućio ovu hvalevrijednu akciju kojoj je cilj potaknuti nove slične inicijative diljem škola Hrvatske.

(Tekst i foto: Ana Paliska)

besplatni ulošci srednja škola mate blažina ana paliska donacija crveni križ labin