Dokumentarni film “Dobar život” u Gradskoj knjižnici Labin (Srijeda, 28.10.2015.,19:00h)

Dokumentarni film “Dobar život” u Gradskoj knjižnici Labin (Srijeda, 28.10.2015.,19:00h)

23.10.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nakon pulske premijere i gostovanja u Zagrebu, dokumentarni film “Dobar život” (“La Buena Vida”) Jensa Schanzea bit će prikazan 28. listopada u Gradskoj knjižnici Labin. Projekcija filma započinje u 19:00 sati, a ulaz je besplatan. Europska filmska akademija uvrstila je “Dobar život” među 15 najboljih europskih dokumentaraca godine.

Priča o utjecaju TE Plomin na zdravlje u Hrvatskoj je poznata. Ono što nije poznato su zastrašujući učinci eksploatacije ugljena u Kolumbiji – zemlji iz koje u velikoj mjeri dolazi ugljen za termoelektrane u Plominu. Novi dokumentarac njemačkog redatelja Schanzea govori upravo o tome, odnosno borbi kolumbijskih lokalnih zajednica s multinacionalnim korporacijama koje ugljenom trguju na globalnom nivou.

U filmu pratimo mladog vođu Wayúu zajednice, Jaira Fuentesa, iz sela Tamaquito, smještenog u šumama sjeverne Kolumbije. Ovdje priroda pruža sve što je potrebno za život, pa žitelji Tamaquita već stoljećima love planinsku divljač, sakupljaju voće i uzgajaju kokoši, ovce i goveda. No način života Wayúu zajednice uništava rudnik ugljena, El Cerrejón. Ova velika rudarska jama zauzima 700 kvadratnih kilometara, što El Cerrejón čini jednim od najvećih ugljenokopa na svijetu. Svakoga dana, rudarska je jama sve dublja i šira te pred sobom proždire prethodno netaknuti krajolik. Ugljen iz El Cerrejóna izvozi se širom svijeta, sve do elektrana u Hrvatskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu, Nizozemskoj, Turskoj, Japanu ili SAD-u. U njima se, pak, proizvodi struja koja omogućava da se naši životi, barem naizgled, odvijaju u udobnosti koje nam pružaju svjetlost i toplina. U stvarnosti, umjesto iz ugljena koji zagađuje i naš okoliš, električna energija može se proizvesti na alternativne, čišće načine.

Odlučan da spasi svoju zajednicu od prisilnog preseljenja, koje je već pred sobom pomelo ostala sela, Jairo Fuentes se upušta u pregovore s operatorima El Cerrejóna. Njih podržavaju moćni svjetski trgovci robama, kao što su tvrtke Glencore, Anglo American i BHP Billiton. U zamjenu za preseljenje tvrtke zajednici obećavaju blagodati napretka, no za njene pripadnike moderan način života, u kućama opskrbljenim električnom energijom – tzv. bolji život nema veliku vrijednost. Umjesto toga, žitelji Tamaquita radije se upuštaju u borbu za očuvanje svojeg života u šumi, koja ubrzo postaje borba za opstanak.

“Dobar život” je priča o kolumbijskom selu Tamaquito koja govori protiv rastuće globalne potrošnje energije potaknute neprestanom utrkom za profitom. Projekcija se održava povodom Europske godine razvoja – 2015. posvećene borbi protiv siromaštva, rješavanju problema klimatskih promjena i održivom razvoju.

Uz podršku Labin Art Expressa, projekciju organiziraju Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace, udruge koje godinama vode kampanju protiv izgradnje termoelektrane Plomin C.

Trailer on vimeo.com

 

Titlovi: hrvatski

Trajanje: 97′

Dobar život ekologija TE PLOMIN Te Plomin C udruge zagađenje Labin aktivizam ugljen karbon Gradska knjižnica Labin Pula L.A.E. XXI Zelena Istra film