[DOKUMENTACIJA] Nezavisni zajedno: Zbog kršenja poslovnika, dio oporbe ostao uskraćen za svoja pitanja!

[DOKUMENTACIJA] Nezavisni zajedno: Zbog kršenja poslovnika, dio oporbe ostao uskraćen za svoja pitanja!

25.4.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Jučerašnji tijek sjednice Grada Labina, točnije ''aktualni sat'' je protekao u smjeru eliminiranja pitanja dijela oporbe, iako je to jedini način izravnog sudjelovanja oporbe u Vijeću.

Sjednica je počela sa kašnjenjem od 5 do 10 minuta, a prekinuta je 2 minute prije ''zaključivanja'' aktualnog sata, u 10:58 sati. S obzirom na učestalo kršenje Poslovnika Gradskog vijeća, na kojem se temelji rad Gradskog vijeća, dio oporbe je ostao uskraćen od postavljanja pitanja zbog kršenja Poslovnika od strane vladajućih.

Predsjednica vijeća, unatoč saznanju o broju vijećnika koji su najavili postavljanje pitanja, niti jednom nije reagirala na poštivanje vremena kako postavljanja pitanja tako i davanja odgovora na ista.

Zbog nepoštivanja Poslovnika, i uskraćivanja naših prava na postavljanje pitanja (koja su uskraćena zbog nepoštivanja Poslovnika od strane vladajućih), smatramo da je namjerno učinjeno ovo kršenje Poslovnika i degradiranje naše uloge kao oporbe.

S obzirom na odgovore koje dobivamo, u pravilu imamo dopunska pitanja na idućoj sjednici, radi čega izražavamo našu sumnju u namjerno prekidanje aktualnog sata unatoč tome što je u cijelosti vođen bez kontrole vremena na postavljanje pitanja i na odgovore.

Vijećnik Darko Martinović je ostao uskraćen za izražavanje mišljenja o odgovoru koji je dobio na pitanje postavljeno na prošloj sjednici za koje tvrdi da je ispod razine digniteta vijeća i protoka informacija koje građani zaslužuju čuti i znati. Na prošloj sjednici je pitao u kojoj je fazi dogovaranje oko iznalaženja rješenja projekta za vodoopskrbni sustav te da li je Raša promijenila svoje stavove i da li prihvaća zajednički projekt. Prošla sjednica je održana 27.03., gradonačelnik navodi kako su 26.03. bili u Zagrebu na sastanku s Hrvatskim vodama, da bi na kraju dobili ovakav odgovor ?!


Vijećnica Tanja Pejić imala je dva pitanja.


Prvo pitanje je bilo dopunsko pitanje temeljem odgovora na pitanje vezano za menadžerske ugovore. Na jučerašnjoj sjednici tražila bi da se svim vijećnicima dostave na uvid menadžerski ugovori jer smatra da bi vijećnici trebali znati  koji su to ciljevi, zadaci i načini prema kojima će se objektivno mjeriti uspješnost uprave. Zatim, da li postoje kvantificirane obveze i ciljevi za određeno vremensko razdoblje, ili se sve prepušta slučaju i nečijoj političkoj volji.


Drugo pitanje odnosilo se na izvještaje Državnog ureda za reviziju po pitanju ekonomske opravdanosti u razlikama u cijeni po pitanju javne vodoopskrbe za Vodovod Labin. Zanimalo ju je da li se sadašnji predsjednik skupštine Vodovoda slaže sa izjavama bivšeg predsjednika skupštine Vodovoda o rezultatima revizije. Druga stvar su veliki gubici vode, radi kojih bi tražila uvid u izvješće rada posebnog tima za smanjenje gubitka vode koji je oformljen 2013.g.


Prema članku 41. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Labina, svako postavljanje pitanja može trajati najviše tri minute. Odgovor također može trajati najviše tri minute. Da je aktualni sat bio pod kontrolom predsjednice Vijeća po pitanju reagiranja na učestalo prekoračenje vremena za postavljanje pitanja kao i na davanje odgovora, ne bi izražavali sumnju u namjeru nepoštivanja vremena. A naročito zato jer su jednostavno mogli dozvoliti nama da zaključimo aktualni sat, s obzirom da su ga oni zaključili uzevši naše vrijeme i još nam uskratili naše vijećničko pravo.


Odgovor na vijećničko pitanje Darko Martinović Vodovod Labin


Foto: Pixabay


oporba vijećnici gradsko vijeće labin tanja pejić darko martinović vodovod labin vijećničko pitanje politika nezavisni zajedno