Do kraja godine izgradnja pretovarne stanice i u Labinu

Do kraja godine izgradnja pretovarne stanice i u Labinu

10.7.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Započela je izgradnja pretovarne stanice Donji Picudo kraj Umaga, čiji je dovršetak planiran do kraja studenog, prve i najveće od šest takvih stanica planiranih u Istri, uz regionalni centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Radove su simboličnom sadnjom triju stabala maslina danas inaugurirali ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i umaški gradonačelnik Vili Bassanese, u prisutnosti gradonačelnika i načelnika Bujštine, predstavnika nadležnog Ministarstva, saborske zastupnice Tanje Vrbat Grgić, predstavnika Fonda, Istarske županije, Grada Umaga, komunalnog poduzeća "6. maj", tvrtke Kaštijun i projektanta - tvrtke IPZ Zagreb.

Investicija je vrijedna 13,36 milijuna kuna, od čega se 80 posto odnosi na bespovratna sredstva iz Fonda, dok ostatak osigurava 6. maj čiji su suvlasnici, uz Umag, gradovi Novigrad i Buje te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj. Bruto površina planiranog objekta pretovarne stanice iznosi 2.870 četvornih metara, neto 2.766 četvornih metara, rampa 35, a asfaltirani plato 7.920 kvadrata.

- Insistiramo na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, jer je to gospodarsko pitanje i pitanje kvalitete života. Istarska županija, uz Primorsko-goransku, bit će među prvima u Hrvatskoj s izgrađenim centrom za gospodarenje otpadom. Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun vrijedan više od 260 milijuna kuna u završnoj je fazi izgradnje i prema planu počet će s radom do kraja ove godine. Da bi sustav funkcionirao nužno je izgraditi i pretovarne stanice, poput ove u Umagu, na kojoj danas počinju radovi, kazao je ministar Zmajlović.

Napomenuo je da će se uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom smanjiti količina otpada na odlagalištima i povećati reciklaža.

- Otpad se više neće kao do sada odlagati i, u najboljem slučaju, samo prekriti zemljom, već će se korisne sirovine poput stakla, PET-a i metala, odvajati, ponovno koristi i vratiti u industriju. To će rezultirati povećanjem razine zaštite okoliša, kvalitete života stanovnika, te otvaranjem mogućnosti za razvoj gospodarstva u sektoru gospodarenja otpadom i reciklaže. A to i jest cilj svih projekata koje provodimo - istaknuo je ministar.

Direktor Fonda Sven Müller kazao je da je Grad Umag s 6. majem napravio najveći dio posla na pripremi projekta Donji Picudo, koji osim pretovarne stanice uključuje i sortirnicu.

- Sustav gospodarenja otpadom u Istri je primarno gospodarsko pitanje. U planu je ukupno šest pretovarnih stanica, a za desetak dana bi trebala početi izgradnja i onih u Poreču i Labinu. Svih šest, uključujući Rovinj, Buzet i Pazin, bit će gotovo do kraja prosinca ili u siječnju slijedeće godine, ukoliko sve ide po planu. Sredstva su osigurana, a priprema dokumentacije i natječaji za odabir izvođača su u tijeku - kazao je Müller.

Napomenuo je da se gradilišta paralelno otvaraju i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je u planu pet stanica, a rokovi su isti kao u Istri. Ukazao je i na vrijednost projekta i u kontekstu podrške građevinskoj djelatnosti koja je posljednjih godina u lošijoj situaciji, a kao projektanti, izvođači i nadzorni inženjeri izabrane su hrvatske tvrtke.

Gradonačelnik Bassanese naglasio je da izgradnjom pretovarne stanice uvode potpuno nov sustav prikupljanja i gospodarenja otpadom.

-Današnji će dan ostati trajno zabilježen kao početak izgradnje novog sustava koji u konačnici ima zadaću upravljati i gospodariti komunalnim otpadom na području grada Umaga te susjednih gradova Buje, Novigrad i općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj. Izgradnjom pretovarne stanice, koja je primarni element novog sustava, napravit ćemo ogroman iskorak u samom procesu prikupljanja i gospodarenja otpadom te dugotrajnu korist i rješenje u zaštiti okoliša i kvaliteti zdravlja naših sugrađana. Upravo se iz navedenih razloga zahvaljujem resornom ministru i direktoru Fonda što su prepoznali i podržali naš zajednički i višestruko vrijedan projekt", poručio je Bassanese. (Kristina FLEGAR)

pretovarna stanica zmajlović gospodarenje otpadom otpad smeće