Đir po labinskoj tržnici: srdoni i srdele iz Brseča

Đir po labinskoj tržnici: srdoni i srdele iz Brseča

10.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

»Šinjora, ćete mi dat por srdoni, vero so lepi freški, koko i vajka poli vas«, riječi su jednog kupca kojeg smo jučer za vrijeme obilaska labinske ribarnice zatekli na štandu Marije Barković iz Brseča. Ova 64-godišnjakinja, koja na posao u Labin dolazi već 30 godina, radni je vijek provela upravo u ovdašnjoj te pulskoj i riječkoj ribarnici, a na svome štandu najčešće prodaje plavu ribu. Mnogi posjetitelji ne kupuju ribu kod Marije samo zbog svježih srdona, srdela ili pak papalina, već i zbog njezine izuzetne ljubaznosti i uvijek vedrog duha. »A ča ćete, je lepše da san alegra nego da san grdo ozbiljna. Delan već čuda let, forši san se malo štufala, ma se sejno smijin«, veli ona.


U pauzi između jedne i druge prodaje Marija nam je ispričala da je prodaja ribe i ribolov obiteljski posao. Dok zetovi love ribu na koči, njezine kćeri ulovljeno prodaju u Puli, a ona i Eda Hrelja, koja je jučer bila odsutna, svakodnevno su u labinskoj ribarnici. Zimi prodaja ide slabije, tijekom ljetnih mjeseci bolje, a najbolji promet im je pred vikend.

I dok će ranoranioci kod Marije pronaći pune kašete, oni koji se za kupovinu odluče nakon podneva preostalu ribu mogu kupiti po nešto nižim cijenama. »Sat vremena prije zatvaranja ribarnice snizim cijene. Nije mi krivo, bitno je da riba ne propadne«, rekla je naša sugovornica.
Nudila je srdone i srdele po 20 te lancarde i plavčića po 25 kuna, a na ostalim smo štandovima pronašli škombre po 30 ili 40 te plavicu po 25 ili 30 kuna. Cijene orada i brancina, ovisno o veličini, kretale su se od 65 do 85 kuna. File oslića koštao je 40, a sipice su bile po 30 kuna. Za kilogram kozica bilo je potrebno izdvojiti 135, a škampa 190 kuna. Losos je stajao 95, grunj 50, a pidoči 24 kune.

L. SINČIĆ

markat tržnica ponuda voće povrće gospodarstvo ribarnica srdoni