Đir po labinskoj tržnici: Šparuge kao hrana i lijek

Đir po labinskoj tržnici: Šparuge kao hrana i lijek

29.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako se u nas pretežno konzumiraju divlje, šparuge su kao kultivirana biljka poznate već gotovo dvije tisuće godina; za njih su znali i stari Egipćani. Potječu s Mediterana, a nakon što su u srednjem vijeku pale u zaborav, popularizaciju iznova doživljavaju u 18. stoljeću. Danas se šparuge uzgajaju u većini zemalja svijeta, a one koje nalazimo na našem tržištu uglavnom su uzgojene na području mediteranskih zemalja. Zbog visokog sadržaja folne kiseline idealna su proljetna namirnica ženama, posebice onima koje razmišljaju o trudnoći ili su već u blaženom stanju. Naime, folna kiselina, vitamin iz B skupine, neophodna je za razvoj fetusa. Manjak ovog vitamina može uzrokovati različite porođajne defekte pa je njegov adekvatan unos prije i u prvim tjednima trudnoće od iznimne važnosti. Ujedno, šparuge su bogate mineralima i vitaminima B2 i B6.


U proljetno vrijeme neizostavne su na našim trpezama, i to uglavnom one divlje, samonikle. Pored klasične pripreme s jajima ili pak na salatu, ovu vrlo zdravu biljku možete pripremiti i na sljedeći način. Skuhajte tjesteninu al dente, preporučamo lazanje ili široke rezance, te potom zajedno izmiješajte svježa jaja, jogurt, naribani parmezan, sol i papar. U vatrostalnoj posudi složite red tjestenine, zatim kuhane šparoge te ponovno red tjestenine. Sve prelijte umakom na bazi vrhnja. Na vrh stavite kriške sira brie i po želji još parmezana te zapecite na 200 stupnjeva oko dvadesetak minuta.


Za mac lijepih šparuga jučer je na labinskoj tržnici trebalo izdvojiti 25 ili 20 kuna. Različite vrste zelenih salata koštale su 15 do 20 kuna, a radič i salatina primo tajo čak 50. Špinat i blitva bili su po 12 ili 14, a glavica svježeg kupusa četiri kune. Malancane su koštale 28, tikvice 20, a pomidori 18 kuna. Cijena paprika, ovisno o sorti, kretala se između 35 i 40. Mrkva i dalje drži standardnu cijenu od deset kuna, a svežanj mladog luka može se kupiti već za upola manje.

L. SINČIĆ

šparuge markat tržnica labin voće povrće cijena