Đir po labinskoj tržnici: Radič Trevizano za prste polizati

Đir po labinskoj tržnici: Radič Trevizano za prste polizati

11.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ugledavši lijepe primjerke crvenog radiča poznatog pod nazivom trevizano nasmijah se i pomislih koja se sve jela mogu pripremiti od ovog ukusnog povrća koje se uzgaja u talijanskom gradu Trevisu. Preduhitrila me uljudna prodavačica kazavši mi da ima recept za prste polizati i koji preporuča svakom gurmanu.


Dakle, na maslinovom ulju popirjajte narezani radič, po potrebi posolite i popaprite te dodajte očišćene dagnje. Sve zajedno još malo dinstajte na laganoj vatri te začinite balzamičnim octom. Skuhajte domaće rezance ili neku drugu tjesteninu te je dodajte smjesi da bi se prožela s istančanim okusom variva. Kao nadomjestak dagnjama mogu se koristiti i svježe kozice.
Cijena trevizana jučer je na labinskom merkatu iznosila 18, dok je »obični« crveni radič bio dvije kune skuplji. Zelene salate bile su 12 ili 14, a špinat i blitva 20-ak kuna. Kauli su koštali 14, prokulice 16, a brokula 20 kuna. Od ovog tjedna pomidori su jeftiniji za dvije kune te sada koštaju 18 kuna. Malancane i tikvice su po 28, a paprika roga 24 kune. Cijena crvenog grejpa iznosi 16, a za naranče je potrebno izdvojiti od 9 do 12 kuna, ovisno o sorti.


Jučerašnja ponuda ribe u obližnjoj ribarnici bila je osrednja. Prednjačili su moli i lovi koji su, ovisno o kvaliteti, stajali od 25 do 60 kuna. Sipice, folpi, cipli i trilje bili su po 30, miješana riba po 40, a raža po 60 kuna. Cijena fratra, brancina i orade iz mora kretala se od 80 do 120 kuna. Kalamari su bili po 80, a škampi, koji su za vrijeme našeg posjeta ribarnici još uvijek bili živi, stajali su 140 ili 240 kuna, ovisno o veličini.

L. SINČIĆ

tržnica markat cijene radič voće povrće ribarnica