Đir po labinskoj tržnici: Gavun po 60 kuna

Đir po labinskoj tržnici: Gavun po 60 kuna

12.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Variva su poznata kao izuzetno hranjiva i lagana hrana koja će vam dati potrebnu energiju za svakodnevne obaveze, a u hladnim danima čuvat će vas od prehlada i ujedno zadovoljiti vaše nepce. Sve što vam je potrebno za pripremu ovog jela je malo mrkve, 500 grama brokule i 100 grama svježih kozica.


Kako ga pripremiti? Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan crveni luk, češnjak i korjenasto povrće. Potom zalijte mlakom vodom, posolite i pustite neka se sve skupa pirja 20-ak minuta. Ranije odvojene cvjetove brokule stavite u juhu kada navedeno povrće bude gotovo. Da se ne zgruša, kiselo vrhnje pomiješajte s malo juhe u zasebnoj posudici te ga dodajte jelu. Na kraju ubacite kozice te pustite da varivo kuha na laganoj vatri. Za ovo se jelo ne preporučuje čišćenje kozica, tj. odvajanje glave od mesnatog repa, jer će tako ono biti ukusnije.


Spomenuto jelo preporučujemo nakon jučerašnjeg obilaska ribarnice gdje smo pronašli kozice po 120 kuna.


Na markatu je kilogram brokula koštao osam kuna, što je po riječima prodavačice vrlo neobično. »Ove ih godine ima u izobilju pa im je cijena nevjerojatno niska. Duga topla jesen i kiše pogodovale su njihovom dobrom rastu pa ćemo ih se forši i štufati«, rekla nam je u šali. Na njezinom štandu zamijetili smo i lijepu broskvu po osam te kavole po šest kuna, dok je za zelenu salatu bilo potrebno izdvojiti 12 kuna. Cijena blitve i špinata kretala se od osam do 10 kuna, a toliko je koštala i mrkva. Cijena škampa iznosila je 140 ili 220 kuna, domaćih lignji 120, očišćeni folpi prodavali su se po 45, a sipice po 30 ili 40 kuna. Listovi su bili po 150, škarpina i raža 60, a brancin 50 ili 75 kuna. Orada se prodavala po 75, trilja 40, miješana riba za brodet 30, a srdela po 15 kuna. Jučer smo pronašli i lijepe gavune ili, kako ih neki nazivaju, girice po 60 kuna.

L. SINČIĆ

tržnica markat Labin cijene ribarnica voće povrće sezona