Đir po labinskoj tržnici: fragola po 10 kuna

Đir po labinskoj tržnici: fragola po 10 kuna

17.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Fragola, crno grožđe intenzivnog mirisa što podsjeća na jagode, po kojima i nosi talijanski naziv, vrlo je cijenjeno voće u našem kraju. Njeni nasadi gotovo da ne postoje, već uglavnom raste u okućnicama kao pergola. Dok će neke to grojze podsjetiti na djetinjstvo kada je fragola rasla u skoro svakom vrtu i bila nezamjenjiva ljetna delicija, druge će njegov istančan miris i okus asocirati na sunce i ljeto kojemu se lagano bliži kraj.


Od fragole se mogu spraviti džem i marmelada, a preporučujemo da je konzumirate svježu. Na labinskoj tržnici je jučer koštala deset kuna, a rado su je kupovali mnogi. Nudile su se i ostale sorte grožđa: muškat po 20, crno stolno grožđe po 24 te bijelo po 18 kuna. Muškatela, koja izgledom podsjeća na malvaziju, nudila se po deset kuna. Još ima smokava, po 20 kuna za kilogram, koliko su bile i kruška viljemovka i nektarine, a breskve po 18. Banane su po devet, dok se cijena jabuke ovisno o sorti kretala od sedam do 15 kuna.


Za kilogram krumpira trebalo je izdvojiti četiri, malancana osam, a krastavaca oko deset kuna. Poriluk je bio po 26, zelena salata i paprike po 12, fažoleti po 16, a komad ljutih feferona jednu kunu. Brokule su koštale 18, crvena žbula deset, a bijela šest kuna. Za kilogram šampinjona trebalo je platiti 28 kuna.

L. SINČIĆ

tržnica markat Labin cijene ribarnica voće povrće sezona