Đir po labinskoj tržnici: dinja se slaže i sa piletinom

Đir po labinskoj tržnici: dinja se slaže i sa piletinom

20.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako je uglavnom svrstavaju u voće, dinja se ubraja u porodicu tikvi te bi se stoga trebala smatrati povrćem. Dok se ova iznimno zdrava jednogodišnja biljka, koja u 100 grama težine sadrži čak 91 posto vode, nekada smatrala egzotičnom, danas je možemo pronaći na gotovo svakoj tržnici i drugim prodajnim mjestima. Zbog sočnosti, slatkog okusa i posebne arome njen je plod jako osvježavajući. Poznata je i njezina ljekovitost, a spominje se i u Bibliji kao nikada prežaljena hrana Izraelaca kada su napuštajući Egipat s Mojsijem lutali pustinjom.


Najpoznatije hladno predjelo u nas je kombinacija pršuta i dinje, a izvrsno se slaže u salatama s piletinom ili morskim plodovima. Jučer smo je na labinskoj tržnici pronašli po šest do deset kuna za kilogram. Lubenica, koja se unatoč slatkastom okusu također svrstava u povrće, koštala je tri kune. Bogata ponuda kvalitetnog povrća i voća na labinskoj tržnici ne jenjava. Na nekoliko smo štandova pronašli domaće šljive reprezentativne veličine čija se cijena od minulog tjedna nije promijenila. Koštale su 16 kuna, koliko je bilo potrebno izdvojiti i za kilogram krušaka. Cijena jabuka konstantna je tijekom čitave godine te je ovisno o sorti za kraljicu voća bilo potrebno potrošiti od sedam do 15 kuna. Nektarine i breskve, čija popularnost tijekom ljetnih mjeseci ne opada, pronašli smo po dvadeset ili nekoliko kuna manje. Banane su bile po osam ili devet, a bijelo i crno stolno grožđe po 20 ili 25 kuna.


Koliko ljetna prehrana može biti zdrava i ukusna, znamo svi, a kako brza i jednostavna priprema laganih sezonskih obroka olakšava posao majki, domaćica ili zaposlenih žena, to najbolje znaju one same.
Jučer je zelena salata koštala 12, a blitva osam ili deset kuna. Kilogram friškog kupusa u glavicama stajao je šest, a krumpira oko tri kune. Mrkva i svježa cikla bile su po deset, a luk šest kuna. Cijena rajčice sve je niža. Za kilogram ovog povrća koje je neizostavni dio sezonskih salata potrebno je izdvojiti od tri do šest kuna ovisno o sorti. Tikvice, malancane i krastavci jučer su koštali šest kuna.

L. SINČIĆ

markat tržnica ponuda voće povrće Labin