Đir po labinskoj tržnici

Đir po labinskoj tržnici

2.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Lovi se tijekom cijele godine i vrlo je dobar za jelo. Dok se manji uglavnom prže, veći su nerijetko sastavni dio brodeta, a dobar je i za riblju juhu. Riječ je o arbunu za koji se kod nas uglavnom koristi naziv ribon, a zbog izuzetno lijepog izgleda pripisuje mu se i ime ružičasti kraljević. Ovo je jedna od najbrojnijih riba Jadrana i nerijetko se može pronaći u ponudi. Jučer su se na labinskoj ribarnici riboni mogli kupiti po 40 ili 50 kuna, ovisno o veličini.


Iako smo kalendarski kročili u jesen, suho i toplo vrijeme podsjeća nas na ljeto kada u našim vrtovima nalazimo sezonske kulture. Da bismo iskoristili ono što je od njih preostalo, nudimo recept koji će objediniti blagodati mora i kopna.


Kako pripremiti arbuna s rajčicom i bosiljkom? Prvo očistite i operite ribu, a potom na kockice nasjeckajte oko 300 g rajčice. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani češnjak te na to stavite ribu da poprimi zlatnu boju. Posolite je i popaprite, a potom preokrenite i pržite još malo. Ribu prekrijte rajčicom te dodajte dva do tri lista bosiljka. Po potrebi još malo posolite.


Posudu skinite s vatre, a ribu zalijte bijelim vinom. U zagrijanu pećnicu »ubacite« posudu i pecite još 15 do 20 minuta, ovisno o veličini ribe. Ovako pripremljen arbun poslužuje se s kuhanim krumpirom ili nekim drugim prilogom.


Jučerašnja cijena sipa, sipica, raža i oslića u mjesnoj ribarnici iznosila je 60 kuna, a za kilogram sardona i srdela trebalo je izdvojiti 20. Miješana riba za brodet koštala je 40 kuna, a toliko su stajali i barboni te folpi. Brancin je bio po 85, losos 95, domaći kalamari 120, kozice 135, a škampi 160 kuna.

L. SINČIĆ

tržnica markat cijene ribe ribarnica