Dio Labinštine ostao na suhom / Zatvorili im vodu bez obavijesti

Dio Labinštine ostao na suhom / Zatvorili im vodu bez obavijesti

29.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U ozbiljnost priča o nestašici vode na Labinštini i upozorenja nadležnih o nužnoj štednji, najbolje su se, na svojoj koži, sinoć uvjerili stanovnici naselja na potezu Sv. Martin - Potpićan - Tupljak: presušiše im slavine!

To je, kako tvrde u Vodovodu, posljedica pritvaranja ventila na tim ograncima u općini Sv. Nedelja, Kršan i Pićan uslijed povećane potrošnje uvečer, najvjerojatnije zbog zalijevanja poljoprivrednih nasada.

U posljednjih desetak dana u sve tri općine, podsjetimo, uvedene su, i to pod prijetnjom redukcijama, mjere zabrane navodnjavanja njiva, zalijevanja vrtova i nogometnih igrališta zbog sušom pogođenih izvorišta, a Vodovod otad, upozorenjima usprkos, bilježi - veću potrošnju!

- Morali smo tijekom večernje špice izjednačiti dotok vode u sustav s potrošnjom da nam se ne bi ispraznile vodospreme jer bi to prouzročilo velike štete. Situaciju pokušavamo održavati i s mnogim preusmjeravanjima. Zbog svega su domaćinstva na spomenutom području, barem prema našim podacima, imala smanjeni pritisak u slavinama, a bez vode su mogli ostati tek pojedini dijelovi Potpićna ili Sv. Martina, oni na višim pozicijama, kaže direktor Vodovoda Dino Škopac.

Potpisnik ovih redaka, međutim, može posvjedočiti da je u Potpićnu vode nestalo u četvrtak navečer, a optimalan protok osiguran je tek u petak oko 9 sati!

- Sramota! Ostavili su nas bez kapi vode! Mogli su nam barem dati cisternu da možemo namiriti osnovne potrebe. Kako će kućanstvo funkcionirati bez vode?, izjadao se sredovječni stanovnik Potpićna.

Direktor Vodovoda Škopac, međutim, odbacuje takva prozivanja. "Koliko znam, ujutro je uspostavljena normalna vodoopskrba", kazao je Škopac.

- Pokušat ćemo da pritvaranja ventila bude što manje. U tome će nam pomoći voda s izvora Bubić jama na koju bismo se interventno trebali priključiti kroz oko tjedan dana, odgovara prvi čovjek Vodovoda Škopac.

- Naše su ekipe stalno na terenu, pratimo stanje u kontaktima s građanima, načelnicima lokalnih samouprava. Bit ćemo dostupni, reagirati gdje zatreba i nastojati da svi imaju vode koliko je potrebno. Konstantno apeliramo na potrošače da nam, štedeći, pomognu u prevladavanju ove situacije, zaključio je.

Koliko su pojedinci savjesni može otkriti i opaska voditelja na lokalnom radiju, koji živi u Potpićnu: "Ljudi žeđaju, a nogometna igrališta uredno se zalijevaju!"

 I privatni izvori poljoprivrednika na izdisaju

Zanimalo nas je i kako na mjere štednje i zabrane navodnjavanja gledaju oni koji žive od poljoprivrede, prodavači na tržnici u Labinu.

- Mi malo veći zemljoradnici, sa zasađenih preko tisuću pomidora i paprika, ne ovisimo o Vodovodu; ne bi nam se isplatilo navodnjavanje iz javnog sustava. Pumpam iz "svog" izvora, mada su i ta vrela na izdisaju. Ako kiša ne padne kroz mjesec dana, ne znam što će biti, rekao nam je Ivan Ferboković koji ima usjeve u Čepić polju. (I. RADIĆ)

 

vodoopskrba vodovod labin redukcija voda vrućine