Dino Debeljuh podržao Našu zemlju u borbi protiv Rockwoola

Dino Debeljuh podržao Našu zemlju u borbi protiv Rockwoola

23.2.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Udruga Naša zemlja i Dino Debeljuh, bivši ambasador i saborski zastupnik, izvijestili su nas da su se sastali u subotu 21. veljače kako bi razgovarali o posljednjim događajima vezanim uz Rockwool.

- U sklopu nagovještenih konzultacija sa civilnim društvom Istre o kandidiranju za župana, Dino Debeljuh, bivši ambasador RH i zastupnik u saboru RH, u subotu, 21. veljače u večernjim satima sastao se sa predstavnicima udruge „Naša zemlja“, koji su ga upoznali sa posljednjim događajima vezanim uz Rockwool, te sve težom situacijom građana koji žive na području na kojem su smrad, odnosno posljedice isijavanja dimova iz tvornice, postale nesnosne. Građani imaju probleme sa disanjem a posebno su zabrinuti za djecu, istaknuli su predstavnici udruge.

Gospodin Debeljuh im je rekao da ih u potpunosti razumije te da im za razliku od mnogih vjeruje. Upoznao ih je sa svojim viđenjem situacije, kao i prijedlogom načina rješavanja ovoga trenutno gorućeg problema u Istri, kojega je potrebno što je hitnije riješiti. Debeljuh je rekao kako su dokazi o smradu kojega tvornica ispušta nepobitni o čemu su svjedočili i najviši dužnosnici odnosno predstavnici istarske županije. Postojanje smrada potvrdila je i glasnogovornica tvornice Rockwool, gospođa Toto-Ormuž kada je obraćajući se javnosti priznala da je ispuštanje smrada realnost. Sve upućuje na zaključak da postoji dovoljno jakih činjenica koje daju za pravo građanima tog kraja da podignu tužbu protiv Rockwoola, tražeći od mjerodavnih službi, odnosno, organa RH da odmah zaustave rad tvornice.

Gospodin Debeljuh je predstavnicima udruge „Naša zemlja“ čestitao na upornosti i trudu koje ulažu za dobrobit svih građana Pićanštine i dao podršku u njihovoj borbi za prestankom rada tvornice zagađivača. Obećao im je da će, ukoliko bude izabran za župana, već prvog radnog dana zatražiti sastanak sa predstavnicima općina Pićan i Kršan, zajedno s udrugom „Naša zemlja“ te im na sastanku ponuditi financijsku i stručnu pomoć Istarske županije, koja im je potrebna u procesu sudskog postupka protiv Rockwoola. Dodao je da će istoga dana tražiti razgovor i s predstavnicima Rockwoola kako bi im jasno dao do znanja da daje podršku građanima Pićanštine u borbi za uklanjanje smrada iz njihove okoline. Upoznat će ih da smatra kako je svjestan činjenice da je i Rockwool prevaren, od onih koji su ih uvjeravali da neće imati problema sa stanovništvom, kao i od onih koji su studijom o utjecaju na okoliš, neistinitim podacima, investitora obmanuli. Gospodin Debeljuh je rekao da će predstavnicima Rockwoola predložiti da i oni podignu tužbu protiv onih koji su ih obmanuli, ali da građani nisu ti koji trebaju zbog te prevare trpjeti.

Ponudit će pomoć Županije Rockwoolu u prenamjeni prostora tvornice za neku drugu djelatnost koja bi trebala biti ekološki prihvatljiva i bez buke, npr. prerada i skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koji bi se mogli proizvoditi u neposrednoj blizini kao i u okolnim krajevima. Obzirom da je jedna od njegovih osnovnih postavki programa proizvodnja zdrave hrane, za što na Pićanštini postoje idealni uvjeti, predložit će predstavnicima Rockwoola da se pridruže tom projektu od kojega mogu imati dobro zaradu, a imati će sigurno potporu države, Županije te građana Pićanštine.

Debeljuh je predstavnike udruge „Naša zemlja“ upoznao i s nekim dijelovima njegovih osnovnih programskih postavki te stavovima vezanim uz Plomin 3, golf igrališta, znanost, krupni kapital, te izgradnju stanova za domicilno stanovništvo. Predstavnici udruge „Naša zemlja“ zahvalili su gospodinu Debeljuhu na obećanoj pomoći, podržali njegove programske postavkama te ga pozvali da im se pridruži na sljedećem prosvjedu protiv tvornice Rockwool 1. ožujka u 12 sati u Potpićnu, što je Debeljuh prihvatio, stoji u priopćenju.

rockwool dino debeljuh politika udruga naša zemlja zeleni izbori aktivizam izbori2009