DIGITAL LABIN: Kreativni melting pot okupio više od 600 najvećih stručnjaka iz industrije digitalnog dizajna i developmenta i međunarodnu ekipu eminentnih predavača i govornika

DIGITAL LABIN: Kreativni melting pot okupio više od 600 najvećih stručnjaka iz industrije digitalnog dizajna i developmenta i međunarodnu ekipu eminentnih predavača i govornika

25.9.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Više od 600 najvećih stručnjaka iz industrije digitalnog dizajna i developmenta okupilo se u petak i subotu u Labinu na trećoj po redu konferenciji Labin Digital u organizaciji labinske tvrtke Lloyds digitala.

Usporedbe radi - prvi Digital Labin, koji je održan 2018. godine, okupio je 200 posjetitelja, naredne, 2019. godine, 400 posjetitelja, a nakon dvije godine pauze zbog dobro znanih pandemijskih ograničenja, ovogodišnje izdanje Digital Labina okupilo je čak 600 posjetitelja.

- Imali smo dvogodišnju pauzu jer smo ekipa koja ne vjeruje u online događaje - ovo je konferencija na koju treba doći i sve ovo doživjeti, jer networking je glavna stvar - da upoznaš ljude, osjetiš njihovu energiju, da se družiš… ljudi su društvena bića, i bez toga nema ničega, rekao nam je Domagoj Ostović, osnivač i direktor labinske tvrtke Lloyds digital.
Posjetitelji velikim dijelom iz Hrvatske
Ovoliki interes posjetitelja za Labin Digital nimalo ne čudi - naime, program nudi radionice i predavanja međunarodnog tima eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta. Tako su prvog dana, u petak, održane radionice u prostorima Društveno-kulturnog centra Lamparna, Gradske knjižnice, Srednje škole Mate Blažine te Sportskog centra Franko Mileta koje su vodili Gerard Sans iz Googlea, Iva Planinić i Igor Plac iz Bornfighta, William Kolmačka i Milan Seitler iz Kiwi.com, Vedran Perković iz Infiniuma i Harry Roberts iz CSS Wizardry Ltd.
- Posjetitelji su velikim dijelom iz Hrvatske, njih oko 85 posto, a neki su stigli i iz Crne Gore, Srbije te Bosne i Hercegovine. Očekivali smo 500 posjetitelja, no interes je bio toliki da smo odlučili podići kapacitet, a 600 posjetitelja je definitivno maksimum kapaciteta koji trenutno možemo primiti, a to se odnosi na veličinu dvorane i ostale tehničke stvari. No već za sljedeću godinu planiramo konferenciju proširiti na dodatne prostore, što znači i nešto veći kapacitet, saznajemo od Ostovića.
- Govornici koji su se predstavili su u ovoj branši poput celebrityja i rock zvijezdi - usporedbe radi, to bi bilo kao da nogometni klub Rudar iz Labina dovede na nogometni turnir Barcelonu, Real, Liverpool i Manchester i dođeš uživo gledati Ronalda i Messija. Predavači na Labin Digitalu su zvijezde u svom poslu i vrsni stručnjaci koji rade u velikim tvrtkama, s velikim klijentima i na velikim projektima, tako da već samo njihovo ime i CV izazivaju strahopoštovanje. Uobičajeno imamo 7-8 govornika, od kojih su pola vanjskih, i pola domaćih - u Hrvatskoj ima toliko vrsnih stručnjaka da recimo već sad znam za sljedeću godinu koje ćemo pozvati, kaže Ostović.

Tako su u subotu, na glavnom danu konferencije, održana simultana predavanja na dvije lokacije - u Dvorani SC Franko Mileta koja je nosila ime Hangar Arena (Design & UX) te u Lamparni iliti Mine Hallu (Dev & Data). Voditelji programa su bili Iva Šulentić i Ivan Šarić, a brojna publika zainteresirana za dizajn i UK pratila je predavanja Pellea Martina iz Spring/ Summer, Irene Pereyra iz Anton & Irene, Denisa Lomova iz Red Collara, Berjesty Kozanoglu (UX FACULTY i ex-Shopify), Vanje Bertalan (Human), Vladimira Končara (Kiwi.com), Elene Crnković (Bornfight) i Mislava Žakalja (Cinnamon).

U Lamparni (Mine Hall) su pak publici se predstavili predavači Kitze (Sizzy), Vlaho Poluta (Infinum), Freek Van der Herten (Spatie), Ivan Lučin (Productive), Ivana Letica i Ivan Šarić (RBA), Toma Puljak (Codeanywhere) i Roberto Gobo (Valamar), a dan bogat predavanjima zaključen je panelom by SoMo Borac na temu "Business Perspective of Digital Products".

Masterclass radionice za dizajn i za programere
- Prvog dana konferencije, u petak, su održane masterclass radionice, njih pet s po 30 polaznika - dvije su bile vezane za dizajn, te tri za programere, na kojima su se stručnjaci radili s polaznicima na konkretnim primjerima i zadacima. U ovoj branši edukacija i usavršavanje su dostupni isključivo na ovakvim konferencijama, kaže Ostović.

Digital Labin promijenio je i samu vizuru grada - Labin i labinske rudarske znamenitosti su u petak i subotu obasjane ružičastom bojom, zahvaljujući sinergiji mlade ekipe iz Lloyds digitala, Sonoluxa te Levela52.

Postavljanjem četiri metra visoke metalne skulpture u obliku dva ukrštena rudarska čekića ispred Lamparne, radničko-umjetnički rad Metal Gurua pod nazivom "UC XXI – Ustav", na Digital Labinu 2022. najavljen je i program 4. Bijenala industrijske umjetnosti/Industrial Art Biennial (IAB) koje će se održati na ukupno 14 lokacija u Labinu, Raši, Puli i Rijeci od 13. svibnja do 30. lipnja 2023..

Digital Labin 2022. konferencija ove godine održava se pod pokroviteljstvom Grada Labina, Turističke zajednice Labin Rabac te Turističke zajednice Istarske Županije.

- Zahvalni smo im na podršci i sinergiji kojom grad Labin zajednički postavljamo na svjetsku mapu i pokazujemo našim sugrađanima ali i ostatku regije kako je budućnost našeg grada zbilja ružičasta. Jako smo zadovoljni kako je protekla konferencija, osjećamo veliki ponos i idemo sad dalje - nakon malo odmora, krećemo s pripremama za sljedeću godinu, rekao je Ostović.

Autor: Tea TIDIĆ

digital labin konferencija digitalni marketing domagoj ostović