Devastacija parka na Dubrovi: Vazama na »vesele« šofere?

Devastacija parka na Dubrovi: Vazama na »vesele« šofere?

8.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - »Bijelu cestu u parku skulptura na Dubrovi i dalje, unatoč zabrani prometovanja, uništavaju vozila«, upozorila je na posljednjoj sjednici labinskog vijeća Nevenka Belušić (SDP). U telefonskom nam se razgovoru potužila da je vidjela i konje da šeću po tom jedinstvenom umjetničkom djelu. Smatra da je krajnje vrijeme za reakciju mjerodavnih.

 

Osim u kontekstu vrhunskih umjetničkih dosega u kamenu te podužeg popisa domaćih i inozemnih umjetnika koji su utkali dio sebe u cestu, već se pisalo i o Dubrovi kao o zanemarenom mjestu, inače podijeljenom između Grada i Općine Sveta Nedelja. Gorka Ostojić Cvajner, predsjednica Mediteranskog kiparskog simpozija, koji se ondje održava već 37 godina, dio oštećenja na djelima pripisuje partyjima i rock koncertima što se ondje organiziraju ljeti.

- Ne bi trebalo miješati sadržaje, ili pak valja organizirati bolju čuvarsku službu. Na Bijeloj cesti rubnike koji odvajaju dionice sigurno su oštetila vozila. Oštećenja ćemo sanirati, ali pravo rješenje je zabrana svog prometa, osim za tamošnje vatrogasce. Dubrova će biti zaštićena te primjereno prezentirana postavljanjem rampe na ulazu, odnosno otvaranjem info punkta i, konačno, otvorenjem muzeja na otvorenom, kategorična je Cvajner.

Iako nam nije mogao najaviti nikakve konkretne poteze, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Ljubomir Buršić rekao je da se zbog naravi parka ne može razmišljati o postavljanju rampe, a druge fizičke barijere trebale bi se uklopiti u okoliš parka. Rješenje vidi u postavljanju većih vaza za cvijeće, kakvima su riješili bespravno parkiranje na nekoliko mjesta u gradu.

Kako bilo, dok se ne postave prepreke, Dubrova, osim za šetnju i uživanje u umjetnosti, ostaje omiljeno mjesto i za »druženje« s limenim ljubimcima.

S. ZLOIĆ

devastacija bijela cesta park skulptura dubrova dubrova mediteranski kiparski simpozij