Detalji lista za 8. izbornu jedinicu: Zagrepčani bi u Sabor preko Istre i Primorja

Detalji lista za 8. izbornu jedinicu: Zagrepčani bi u Sabor preko Istre i Primorja

18.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Iako su prošle četiri godine i iako su neke stranke otišle u povijest, pregledavajući liste političkih stranaka i nezavisnih lista koje će se natjecati u 8. izbornoj jedinici stječe se dojam da se zapravo ništa bitno nije promijenilo. Broj lista za predstojeće parlamentarne izbore u Istri i Primorju nije se puno promijenio - sada ih je 26, a 2007. bile su 24.

Od poznatijih na popisu više nema ISDF-a, koji je nestao s političke scene nakon poraza na lokalnim izborima prije dvije godine, te DC-a koji se ograničio na suradnju s HDZ-om u nekim drugim izbornim jedinicama.

Drago Pilsel prvi na Grubišićevoj listi


Iako poučak iz 2007. govori da stranke koje na svojim listama nemaju kandidate iz Istre i Primorja sasvim logično dobivaju vrlo malo glasova, i na ovim izborima neki će pokušati s ljudima iz Zagreba osvojiti naklonost u 8. izbornoj jedinici.

Nacionalni demokrati, kojih nije bilo na izborima 2007. jer su osnovani godinu dana kasnije, nemaju nijednog kandidata iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Na njihovoj listi je čak pet Zagrepčana te nekolicina iz okolice glavnog grada. Ta stranka ujedno ima i najmlađeg kandidata na ovim izborima, barem što se tiče 8. izborne jedinice, koji je prije nešto više od mjesec dana navršio 18 godina. Lista Nacionalnih demokrata je po koječemu zanimljiva. Redom su na njoj vrlo mlade osobe rođene nakon 1980., dok je nositelj liste, naravno iz Zagreba, 1952. godište.

Na izborima u 8. izbornoj jedinici prvi puta će se naći i lista Agenda mladih demokrata. Ona na izbore izlazi u koaliciji s Hrvatskom strankom mladih, koja je na prošlim parlamentarnim izborima bila bez kandidata iz Istre i Primorja, s čak šest njih iz Slavonskog Broda. Ovaj put su se odlučili za drugačiju taktiku te su kandidirali tek jednu osobu "izvana", odnosno iz Karlovca, dok su na listi i dvojica iz Istre, točnije Pule. Iako bi na listi očekivali isključivo mladost, njihov najstariji kandidat ima 72 godine.

Veliku razliku u godinama pronalazimo na listi Abecede demokracije, koja se do 2004. zvala Hrvatska građansko-seljačka stranka. Njihovi najstariji kandidati rođeni su 1938. i 1939., dok je najmlađi ugledao svijetlo dana 1989.

Još jedna stranka s premijernim nastupom na izborima ima vrlo mladu kandidatkinju na zajedničkoj listi. Riječ je o Akciji za bolju Hrvatsku, koja koalira sa strankom Jedino Hrvatska, u čijim je redovima na prošlim izborima bio i Ivić Pašalić. Njihova kandidatkinja ima 18 godina. Zanimljivo je i da su kandidati stranke Jedino Hrvatska 2007. u 8. izbornoj jedinici bili uglavnom iz Istre, dok sada nemaju nijednog takvog.

Bez kandidata iz Istre su i Demokratska stranka te Autohtona-Hrvatska stranka prava, čiji je nositelj liste gotovo najstariji kandidat u našoj izbornoj jedinici s navršenih 76 godina. Nekoliko mjeseci starija je ipak kandidatkinja iz stranke Hrvatska 21. stoljeća.

Nositelj neovisne liste Ivan Grubišić puše im za vratom po godinama. Naime, i on i Ivan Pauletta, koji je treći na Grubišićevoj listi, rođeni su 1936. Tu listu, zanimljivo, u 8. izbornoj jedinici predvodi kolumnist Glasa Istre i T-portala Drago Pilsel.

Liste s puno Vodnjanaca


Upada u oči da na nekim listama ima priličan broj kandidata iz Vodnjana. Hrvatski rast - Hrast tako na svojoj listi ima četiri Vodnjanca, a Autohtona-Hrvatska seljačka stranka i Savez za promjene čak pet. Istarska socijaldemokratska nezavisna stranka je na prošlim izborima imala pet kandidata iz Banjola, dok je sada samo jedan, a čak devet ih je iz Pule. I na njihovoj listi nalazi se vrlo mladi kandidat rođen 1992., dok nositelj liste ima 72. godine.

Što se tiče jačih i poznatijih stranaka, valja istaknuti da HDZ ostaje dosljedan što se tiče broja Istrana na svojoj listi. Kao i 2007., ovog puta ih je šest, s tom razlikom što je tada prvi na listi bio Lino Červar iz Umaga, dok je sada najviše pozicioniran Istrijan Marino Roce na 4. mjestu. Na njihovoj je listi najmlađa osoba rođena 1988.

Na listi Kukuriku koalicije najmlađi su SDP-ovci Tanja Vrbat i Peđa Grbin, oboje 1979. godište. Na njihovoj se listi nalazi čak osam Istrijana. Na HSLS-ovoj je listi Sandro Jurman, predsjednik istarske organizacije te stranke, u odnosu na 2007. napredovao za jedno mjesto i sada je drugi. Tada je HSLS, podsjetimo, koalirao s HSS-om i PGS-om. HSP je na svoju listu uključio dvoje kandidata iz Istre, a HSP "dr. Ante Starčević" u koaliciji s HČSP-om troje.

Prvi put se na parlamentarnim izborima pojavljuje i stranka Ladonja koja ima 11 kandidata iz Istre. Kao što smo već pisali, ona drži i neslavni rekord s najmanjim brojem žena na listi - imaju tek dvije kandidatkinje. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

Subota rok za provjeru popisa birača
Do 19. studenog građani mogu podnositi zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa birača za parlamentarne izbore 4. prosinca. Jeste li upisani u popis birača i jesu li ispravno upisani svi vaši podaci možete provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr. Potrebno je samo upisati JMBG (imate ga na vozačkoj dozvoli). Nemojte slučajno upisati OIB jer će tada odgovor biti da niste upisani u popis birača. Provjeru možete obaviti i mobilnim telefonom ako ste korisnici T-Mobilea i VIP-a. Dovoljno je da pošaljete SMS sa svojim JMBG-om na broj 5454. (S. B.)

sabor izbori izbori2011