DEMOGRAFSKA MJERA KAKVA SE RIJETKO VIĐA: Istarski grad daje svoje građevinske parcele gotovo besplatno! Prve četiri su spremne

DEMOGRAFSKA MJERA KAKVA SE RIJETKO VIĐA: Istarski grad daje svoje građevinske parcele gotovo besplatno! Prve četiri su spremne

7.6.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Na mladima svijet ostaje", dobro je poznata rečenica koja se mnogo puta koristi i kada ne bi trebala. Upravo su mladi vječna tema u Labinu, gradu koji već godinama nastoji poboljšati uvjete za mlade ljude pružajući im više kako bi ostali u svom gradu.

Na Gradskom vijeću prošlog je tjedna tako donesena još jedna posebna mjera, ne tako česta u državi poput naše, a radi se o tome da će upravo Grad svojima mladima osigurati parcele na kojima će graditi kuće za svoje obitelji.

Kako bi se moglo krenuti u realizaciju ove mjere bilo je potrebno sprovesti savjetovanje s javnosti u trajanju od mjesec dana te donijeti Odluku o donošenju mjere demografske politike Grada Labina u svrhu poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Ovom mjerom, koja je samo početak (za sada su spremna prva četiri građevinska zemljišta u labinskom naselju Marcilnica te će po tom principu mladima biti ponuđene parcele i u drugim dijelovima grada) - formalno će se parcele mladim ljudima ponuditi na korištenje na rok od 99 godina.

Upravo "korištenje" odnosno pravo gradnje na 99 godina važna je činjenica u olakšavanju mladim obiteljima koji kreću s realizacijom vjerojatno i životnog projekta zbog toga što se građevinski teren, trenutno vrijedan oko 60.000 eura, dobiva praktički besplatno uz mogućnost opterećenja terena hipotekom, što je velika stvar u trenutku kreditnog zaduživanja.

Na sjednici je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić pojasnila kako se ovom odlukom i procjenom vještaka procjenjuje vrijednost zemljišta te visina naknade za pravo gradnje za koje će konkurirati mlade obitelji. Nakon objavljivanja poziva nema licitacije cijenama već će tereni biti dodijeljeni mladim obiteljima s najvećim brojem bodova sukladno propisanim kriterijima i početnom cijenom prava gradnje.

Trošak prava gradnje za koji kaže da je otprilike nekoliko stotina kuna, bit će jedini trošak mladih obitelji koje dobivaju teren. Da pojasnimo, mlada obitelj koja od Grada dobije pravo gradnje na terenu vrijednom 60.000 eura plaćat će to pravo u mjesečno zanemarivo malom iznosu koji će kasnije biti uračunat u otkupnu cijenu zemljišta.

Veoma važan podatak, jer će svi oni koji nakon nekog vremena odluče kako ipak žele otkupiti parcelu isto moći i učiniti nakon deset godina te će otkupna cijena biti umanjena za sve dosad uplaćeno na ime prava gradnje.

- Mnogo razgovaramo s našim mladim ljudima i nastojimo detektirati najveće probleme koje imaju prilikom onog najtežeg iskoraka u procesu podizanja obitelji, a to je rješavanje stambenog pitanja. Ova mjera dobar je početak i interes postoji te ćemo uskoro imati prve četiri mlade obitelji koje će u samom startu dobiti veliki vjetar u leđa s osiguranim zemljištem koje je praktički spremno za gradnju. Samim time, Grad daje novčano veliku vrijednost, ali dobiva mnogo više. Dobivamo mlade obitelji koje svoju budućnost grade u našem gradu. Stoga ćemo ovakav model primijeniti i na drugim područjima grada na kojima imamo slobodna gradska zemljišta i na kojima možemo mladima s područja našega grada osigurati lijepu budućnost. Još jednom napominjem kako je ovo samo dio cijele priče oko mladih jer razgovaramo i o novim poticajima, za one koji možda stambeno pitanje osiguravaju na svojoj djedovini ili jednostavno žele useliti u stanove te se odlučuju na kupnju istih. Vjerujem kako ćemo ubrzo izaći u javnost s još mnogim, zanimljivim prijedlozima kojima ćemo znatno olakšati i takvim slučajevima, kroz oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ili sufinanciranje kamate na kredit. Vjerujem kako ćemo još jednom dokazati kako je upravo Labin sredina koja brine i razmišlja o svojim mladima, njihovoj budućnosti te budućnosti i razvitku ovog grada, rekao je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Mladen Bastijanić iz Demokrata pak smatra da se prostor mora bolje, maksimalno iskoristiti kako bi se na jednoj parceli izgradilo što više stambenih jedinica za mlade, dok Valdi Gobo iz SDP-a smatra da ovdje nije riječ o demografskoj mjeri nego samo o načinu rješavanja stambenih problema.

Što s mladim obiteljima koje su već kupile stan, i koje same plaćaju dječji vrtić i marende, što oni mogu očekivati - pitala je Katarina Filipović iz SDP-a.

Prijedlog demografske mjere pozdravio je Pjero Glavičić, IDS-ISU i pitao postoji li volja da se razmisli i pomogne mladim obiteljima koje žele živjeti na ruralnom dijelu zemljišta, da im se omogući poticaj u obliku komunalnog doprinosa i slično.

- Želja je da se izgradnja proširi i izvan Grada Labina, a nastoji se omogućiti kroz plansku dokumentaciju, rekla je pročelnica Lukšić, istaknuvši kako je ovom mjerom cilj stimulirati mladu obitelj koja prvi put gradi svoju obiteljsku kuću.

Koliko će to biti uspješno pokazati će vrijeme.


Branko Biočić

demografska mjera nekretnine pravo građenja marcilnica