Demetlika: Vladi je jedino bitno štancati zakone

Demetlika: Vladi je jedino bitno štancati zakone

22.2.2019. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Politika

U jučerašnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika upozorio je na neprovedivost zakona u državi.

- Ponovno skrećem pozornost na činjenicu da je Vladi jedino bitno „štancati zakone“, a da se pritom uopće ne razmišlja o provedivosti istih. Osim toga, učestalo nedostaju analize rezultata donesenih zakona jer mi nemamo prilike uopće vidjeti da li je donošenje nekog zakona polučilo uspjeh ili nije.

Demetlika je kao najnoviji primjer neprovedivosti izglasanog zakona naveo činjenicu da je Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda  stupio na snagu 16.2.2019. godine, objavljen na internetskim stranicama Narodnih novina 18. veljače 2019. godine, koji u prijelaznim i završnim odredbama propisuje kako Planove djelovanja za 2019. godinu, Predstavničko tijelo općina i gradova te Gradska skupština Grada Zagreba mora donijeti do kraja veljače 2019. godine.

- Da svima bude jasnije, od objave predmetnog Zakona na internetskim stranicama Narodnih novina, pa do isteka roka za donošenje Plana djelovanja od strane Predstavničkog tijela ostalo je svega deset dana za izradu predmetnog Plana, pripremu materijala za gradsko vijeće, sazivanje i održavanje sjednice, raspravu na sjednici, kao i donošenje samog Plana, a o provođenju savjetovanja o nacrtu Plana sa zainteresiranom javnošću nema smisla ni govoriti, istaknuo je Demetlika.

Za kraj, saborski zastupnik IDS-a, postavio je pitanje da li birokracija u resornom Ministarstvu vodi računa o rokovima i mogućnosti provedbe izglasanih zakona, kao i da li netko razmišlja o tome da se općine i gradove dovodi u situaciju u kojoj su fizički onemogućeni provoditi zakone te koja se poruka šalje određivanjem tako kratkog roka.

demetlika ids tulio demetlika sabor