Demetlika: Rekonstrukcija dvorane na proljeće 2015.

Demetlika: Rekonstrukcija dvorane na proljeće 2015.

19.1.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika na preksinoćnjoj sjednici Skup-štine ovdašnjeg Saveza sportova najavio je da će cjelovita obnova dotrajale srednjoškolske dvorane započeti dogodine na proljeće. Ova će godina, kazao je, biti u znaku pripreme tehničke dokumentacije i osiguranja svih dozvola, a sa Županijom se već pregovara oko prenošenja dvorane i zemljišta u vlasništvo Grada.

To je potrebno učiniti jer Grad rekonstrukciju labinskog "sportskog hrama" - izgrađenog još 1978. godine kad su legendarne "labudice", rukometašice Rudara, ušle u Prvu ligu - planira financirati kreditom, moguće i preko tvrtke koja bi se osnovala za upravljanje sportskim objektima.

- Prije obnove dvorane moguće je izgraditi onu pomoć-nu na lokaciji srednjoškolskog igrališta, da se nastava tjelesnog odgoja i treninzi klubova sve vrijeme mogu normalno odvijati. Od planiranih sportskih objekata najbrže se može natkriti boćalište u Labinu - napomenuo je gradonačelnik.

Spomenuo je i da se u roku od četiri godine treba izgraditi pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom i atletskom stazom u Vinežu.

 

Dugoročni plan

 

- Sportska zona Kršin je dugoročni plan; to je, budimo iskreni, financijski zahtjevan zalogaj, ne samo zbog izgradnje objekata, nego i zbog potrebe otkupa privatnog zemljišta - dodao je Demetlika. Prethodno je predsjednik Saveza sportova Đanluka Miletić u svom godišnjem izvještaju plakao nad stanjem sportske infrastrukture kao najvećom boljkom.

- Po tom pitanju debelo zaostajemo i za mnogo manjih gradova u Istri i Primorju. Labinska dvorana u očajnom je stanju. Po internetskim forumima višekratno je od raznih sportaša koji su u njoj igrali proglašavana najgorom, najružnijom i najopasnijom u državi - naglasio je Miletić te podcrtao i zapuštenost dviju dvorana gradskih osmoljetki, posebno onu OŠ "Ivo Lola Ribar".

Ipak, kako je primijetio, učinjen je značajan korak: Grad i Županija sanirali su krov srednjoškolske dvorane koji je prokišnjavao.

 

Bez rasprave

 

- Labin je jedan od rijetkih gradova u Istri i Hrvatskoj koji sredstva za sport nije smanjivao rebalansom. Štoviše, u posljednjih šest godina uvećala su se značajno, za 20 posto. To je dokaz da Grad brine o svojim udrugama te da mu je stalo da se građani bave sportom i rekreacijom. Vjerujemo da će to u bliskoj budućnosti dokazati i poboljšanjem infrastrukture

- zaključio je Miletić. Grad je ove godine za sport namijenio 2,4 milijuna kuna, što je tri posto više nego lani. To je praktički sav prihod Saveza, a pritom se 1,3 milijuna odnosi na izravne dotacije za 32 udruge, tj. njihove redovne aktivnosti. Tome, međutim, treba pribrojiti i stavke od 520 tisuća kuna za prijevoz na službena natjecanja, 160 tisuća za sufinanciranje licenciranih trenera u pomlatku, te 100 tisuća za liječničke preglede.

Gotovo 60 posto izravnih dotacija dobit će tri najveća kluba, Nogometni klub Rudar (319 tisuća), Rukometni klub Mladi Rudar (272 tisu-će) i Ženski rukometni klub Rudar (170 tisuća). Značajno je, s 40 tisuća na 63 tisuće kuna, povećana potpora Jedriličarskom klubu Kvarner zbog velikog iskoraka u radu s pomlatkom. Raspodjela kolača temelji se na pravilniku s matematičkim ključem, pa je takav financijski plan prihvaćen jednoglasno, bez rasprave.

Igor RADIĆ

savez sportova grada labina siniša verbanac sportska dvorana rekonstrukcija demetlika