Demetlika: Nisam ukrao nikakvu kuću - presuda u četvrtak

Demetlika: Nisam ukrao nikakvu kuću - presuda u četvrtak

31.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

"Nikakvu kuću u Rapcu nisam ukrao, kako to javno tvrdi Adriano Kiršić. Takvim neistinama nanosi mi osobnu štetu, a osjećam i onu profesionalnu, u poslu, jer iz tih navoda proizlazi da sam lopov", rekao je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika na današnjem, drugom ročištu po privatnoj tužbi za kaznena djela klevete i uvrede koju je podignuo protiv Kiršića pri Općinskom sudu.

Podeštot je saslušan kao svjedok, a labinskog obrtnika i nekadašnjeg gradskog vijećnika tužio je zbog dopisa koji je ovaj lani potkraj svibnja predao u prijemnoj kancelariji gradske uprave, čime je postao dostupan većem broju osoba.

U tužbi se, između ostalog, navodi da je Kiršić, svjestan neistinitosti navoda koji mogu štetiti Demetlikinoj časti i ugledu, za potonjeg napisao da je ukrao kuću u Rapcu. Tužitelj traži da se Kiršića kazni iznosom od sto dnevnih dohodaka te izricanjem jedinstvene novčane kazne  od 180 dnevnih dohodaka. Za naknadu nematerijalne štete, pak, koju trpi zbog uvrede, zahtijeva da tuženik plati 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama.

Sutkinja Lorena Smoković je nakon što je saslušala Demetliku zaključila raspravu i najavila objavu presude u četvrtak u 14 sati.

- Kiršić me može prozivati glede provedene procedure oko prodaje gradske nekretnine službenom gradskom vozaču Borisu Čekadi, no ne može javno tvrditi da sam je ukrao, poručio je Demetlika.

Čekadi je, podsjetimo, Grad najprije iznajmio stan u prizemnici pa mu je omogućeno da je potom sruši i na istom mjestu sagradi dvokatnicu. Demetlika je istaknuo da je takav sporazum s Čekadom potpisao kao gradonačelnik, uz napomenu da je o tome odlučivalo Gradsko poglavarstvo.

Po Kiršićevim tvrdnjama, iz svega proizlazi da je gradonačelnik Demetlika nekretninu na atraktivnoj lokaciji u središtu turističkog mjesta neposrednom nagodbom prodao gradskom vozaču za manje od 47 tisuća eura.

- Kiršić već niz godina vodi osobni rat protiv gradske vlasti, bez obzira tko je na njenom čelu. Tužbu sam podnio kada je njegovo stalno iznošenje neistina upitnim učinilo moju čast i ugled, objasnio je Demetlika. U međuvremenu je, veli, protiv Kiršića podignuo i kaznenu prijavu zbog ucjene te prijetnji njemu i članovima obitelji. Prije četiri mjeseca prijavio ga je i policiji, nakon što mu je ovaj, presrevši ga na ulazu u zgradu gradske uprave dovikivao: "Lopove, kriminalac!".

Demetlika je niječno odgovorio na upite svog odvjetnika Damira Krpana iz Novigrada - je li se dosad protiv njega vodio kazneni ili prekršajni postupak vezano uz kuću u Rapcu.

Napomenuo je da odluka saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje ga je u listopadu kaznilo zbog pogodovanja povezanoj osobi, nije konačna jer je pri Upravnom sudu Republike Hrvatske podnio zahtjev za zaštitu Ustavom zajamčenih građanskih prava i sloboda. Povjerenstvo je, podsjetimo, izrazilo sumnju da je Demetlika kršio zakon koji propisuje da gradske nekretnine mogu biti prodane samo javnim natječajem, i to po tržišnoj cijeni, te je svoj spis proslijedilo Državnom odvjetništvu.

I Kiršić, koji nije angažirao odvjetnika, pokušao je poentirati pitajući gradonačelnika je li potpisao kupoprodajni ugovor i nekretninu prodao neposrednom nagodbom.

- Postupili smo u skladu s gradskim odlukama koje dopuštaju da se nekretnina u gradskom vlasništvu može prodati i razvrgnućem suvlasničke zajednice, tj. bez javnog natječaja. Sve što sam kao predsjednik poglavarstva, odnosno kao gradonačelnik potpisao bilo je u skladu s tadašnjim zakonom, odgovorio je Demetlika.

Kiršić je pitao podeštota i je li njemu ikad dao na javni uvid dva dokumenta koja traži već osam godina - procjenu sudskog vještaka i kupoprodajni ugovor.

- O kući u Rapcu vodio se parnični postupak, rasprave su bile javne, pa su se zainteresirani ondje o svemu mogli detaljno informirati. Javnosti sam, uostalom, dokumentaciju dao na uvid prije tri godine, kada je, nakon prvostupanjske presude Općinskog suda u Labinu, o tome pisala novinarka Glasa Istre, rekao je Demetlika.(Igor RADIĆ)

Dvokatnicu u centru Rapca procijenili na 47.000 eura

- Je li, po vama, 47 tisuća eura realna procjena dvokatnice u središtu Rapca?, pitao je Kiršić gradonačelnika.
- Za svaku kupoprodaju nekretnine u gradskom vlasništvu procjenu obavlja sudski vještak i takva dolazi na odlučivanje Gradskom vijeću. I u ovom je slučaju bilo tako pa otpadaju bilo kakve insinuacije da sam ukrao kuću. Nijednu procjenu nije učinio gradonačelnik, odgovorio je Demetlika.
Spornu nekretninu procjenjivali su vještaci Dino Šumberac i Ante Bandić, izvijestila je sutkinja Smoković na Kiršićevo traženje. Kiršić je komentirao da Demetlika svoju kuću u Presiki, površine 316 četvorna metra, u imovinskoj kartici procjenjuje na 2,3 milijuna kuna.


Odbijen Čekadin zahtjev

Sutkinja Lorena Smoković je - razmatrajući parnični postupak u kojem se od 2002. godine Državno odvjetništvo spori s Gradom Labinom i Borisom Čekadom o vlasništvu zemljišta - izvijestila da je Županijski sud u Puli pravomoćnom presudom preinačio onu prvostupanjsku Općinskog suda u Labinu. Ništavnim je, naime, proglašen sporazum Grada i Čekade iz 2002. prema kojem potonji građenjem (sagradio je dvokatnicu na mjestu prizemnice) stječe pravo vlasništva na zemljištu budući da tom prilikom nije proveden javni natječaj, tj. nisu poštivane odredbe Zakona o vlasništvu. Time je odbijen i Čekadin zahtjev da po toj osnovi, građenjem, stekne pravo vlasništva.

 

demetlika sukob interesa pogodovanje kuća u rapcu adrijano kiršić boris čekada povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa