Demetlika: IDS neće podržati Zakon o komunalnom gospodarstvu

Demetlika: IDS neće podržati Zakon o komunalnom gospodarstvu

8.2.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

U saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika koji je istaknuo da njegova stranka ne može podržati takav zakonski prijedlog.

"Mi iz Kluba IDS-a, PGS-a i RI-a smatramo da se ovakvim prijedlogom zakona neće doprinijeti racionalizaciji poslovanja dosadašnjih komunalnih trgovačkih društava, već upravo suprotno, za očekivati je da će se morati osnovati novi pravni subjekti za obavljanje djelatnosti koje se više neće smatrati komunalnima," rekao je Demetlika i objasnio:

"Otvaraju se brojna bitna pitanja kao što su vlasnička struktura novih trgovačkih društava, te njihove tehničke, kadrovske i stručne opremljenosti, ali i povećanja cijena usluga, posebno odvoza i zbrinjavanja otpada, što je našim građanima svakako najvažnije."

"Jedno od najvažnijih pitanja je da li je ovaj prijedlog zakona zapravo priprema za mogućnost privatizacije značajnog dijela komunalnih poslova," zapitao se IDS-ov zastupnik Demetlika te odbacio podršku za takvo zakonsko rješenje.

Kao najsporniju odredbu prijedloga zakona naveo je članak 36. koji ograničava trgovačka društva u vlasništvu općina i gradova da ne mogu istovremeno obavljati drugu tržišnu gospodarsku djelatnost osim isključivo povjerene komunalne djelatnosti.

"Ovakvo zakonodavno rješenje je u cijelosti pogrešno, ne vodi ka ostvarenju bilo kakvog društveno korisnog cilja, te može imati opravdanje jedino u vidu omogućavanja privatnog sektora da iz tržišne utakmice isključi trgovačka društva koja su osnovale jedinice lokalne samouprave radi obavljanja komunalnih djelatnosti da bi građanima, korisnicima odnosno onima koji tu uslugu plaćaju pružala i neke druge usluge po povoljnim cijenama," kazao je Demetlika.

Naveo je da bi ovakvim prijedlogom zakona ostale djelatnosti poput zbrinjavanja otpada i pogrebničke djelatnosti bile vršene od strane privatnih subjekata koji će radi stjecanja dobiti znatno povisiti cijene, što će dodatno financijski opteretiti građane.

"Cilj tržišne utakmice je da potrošač dobije najbolju uslugu za najmanji iznos naknade, stoga je ovakvo zakonsko rješenje apsolutno u suprotnosti i s pravom poduzetnika na slobodnu tržišnu utakmicu, koja je zajamčena Ustavom", naglasio je Demetlika.

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI neće, poručio je Demetlika, neće podržati zakonski prijedlog koji je "manjkav i nedorečen te sadrži nekoliko potpuno neprihvatljivih odredbi." (D. GRAKALIĆ)

demetlika tulio demetlika ids politika sabor zakon o komunalnom gospodarstvu zakoni