De Conte u problemima oko prenamjene objekta

De Conte u problemima oko prenamjene objekta

24.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Građevinska inspekcija obustavila je gradnju garažno-parkirno-poslovne zgrade u starogradskoj Ulici svete Katarine investitoru i izvođaču radova, labinskoj tvrtki De Conte, potvrđeno nam je jučer iz ureda glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Kao razlog, u dopisu bez dodatnih pojašnjenja stoji da se »gradnja odvija protivno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli« te da inspekcijski postupak još traje.


Dovoljno, međutim, govori činjenica da inspekcija spominje drukčiji tip objekta, onaj koji je bio predviđen starim urbanističkim planom, a da De Conte gradi stambeno-poslovnu zgradu na dvije tisuće četvornih metara s 18 stanova i 15 poslovnih prostora, vrijednu oko dva milijuna eura. Da je »kvaka« u dokumentaciji vezanoj uz prenamjenu, kazao nam je i Branko Kontošić, direktor ovog poduzeća. Napominje da je prenamjena predviđena novim gradskim urbanističkim planom uređenja te da je Grad izradio sve potrebne podloge za projekte na lokaciji oko Đila, gdje se još planiraju nova parkirališna garaža i igralište. O tome je, uostalom, za naše novine govorio i gradonačelnik Tulio Demetlika.


- Krenulo se raditi jer smo imali sve preduvjete, uključujući i građevinsku dozvolu koja je ostala neprilagođena u nekim detaljima. Tvrtka poput naše ne može čekati: zapošljavamo 160 radnika i moramo ih angažirati. Smatrali smo da ćemo sve riješiti u hodu, no budući da je kod nas birokracija najveći problem, kasnimo u rješavanju potrebne dokumentacije vezano uz izmjenu lokacijske dozvole i ovjeru glavnog projekta, pojašnjava Kontošić.
Spominje pritom i pulski Konzervatorski odjel koji se, bez obzira što njihovo mišljenje nema pravnu snagu jer je lokacija izvan zaštićene starogradske zone, nije pozitivno očitovao o idejnom projektnom rješenju.


- To je bio jedini problem. Kako bilo, nadam se da ćemo za mjesec-dva osigurati uvjete za nastavak gradnje, zaključio je Kontošić.
Podsjetimo, konzervatorica Rosana Nenadić bila nam je prije dva tjedna izjavila da bi predimenzionirana zgrada u odnosu na ostale narušila vizuru zapadnog ulaza u gornji Labin. Anamarija Lukšić iz resornoga gradskog odjela navodila je, pak, da konzervatori nisu dali negativno mišljenje o gradnji u kontaktnoj zoni te da su »isticali potrebu izmjena idejnog projekta u krovnoj zoni, izostavljanje balkona oblikovanih poput lođa na posljednjem katu i niza prozora koji ih nastavlja u zabatu«, a da prenamjenu građevine u stambeno-poslovnu zgradu smatraju odgovarajućom. Također je isticala da će gradski odjel u izdavanju izmjene lokacijske dozvole poštivati sve posebne uvjete koji budu utvrđeni.

I. RADIĆ

De Conte d.o.o graditeljstvo građevina Branko Kontušić Anamarija Lukšić građevinska inspekcija Demetlika Ministarstvo zaštite okoliša Đil