Davorka Vadanjel izlaže u Gradskoj galeriji Labin

Davorka Vadanjel izlaže u Gradskoj galeriji Labin

26.8.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Gradskoj galeriji Labin u petak, 28. kolovoza 2020. godine, u 20 sati otvara se samostalna izložba labinske autorice Davorke Vadanjel. Izložbom PLET u Gradskoj galeriji Labin, Davorka Vadanjel po prvi će se puta samostalno predstaviti labinskoj likovnoj publici. Premijerno će predstaviti 30ak recentnih radova.


"Kolovoz 2020., ljeto u Labinu. Davorka Vadanjel u Gradskoj galeriji. Predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu. Nije teško pretpostaviti što joj to znači nakon niza nastupa na skupnim izložbama labinskih likovnih umjetnika i nakon punog radnog staža u osnovnoj školi gdje je kao učiteljica likovnog odgoja brojnim naraštajima otvarala prostore likovne izražajnosti. Tu se uklopila i nagrada Labinskog uzleta likovnosti za 2019. koja joj je omogućila samostalni nastup u Gradskoj galeriji.

Tražeći svoje polazište i svoj likovni trag u suvremenom slikarstvu, suočila se s pitanjima: kako misliti zavičajnost, a biti istodobno daleko od njezine prepoznatljivosti i kako od ideje doći do živog vizualnog prizora. Krenula je od prirode i emotivnog odraza prirode u osjetilnom biću. I od činjenice da je krug najsavršeniji oblik prirode. U planu i organizaciji slike istraživala je mogućnosti koje nudi ideja ponavljanja ujednačenih pomaka i ritmiziranih nizova istih elemenata. I iznašla je svoj sustav reda i logike. Osmislila je geometrijski obrazac složen od istih ili sličnih jedinica, slojevitih vibrirajućih struktura koje daju dojam neprekinutog gibanja. Uz to je kružnu formu iskazala ne samo kao znak, već i kao potrebu za redom i smislom. Pritom je nije vodio samo doživljaj motiva, u njezinom domišljanju forme važan joj je bio proces nastajanja djela, postupak, likovni koncept.

Pa i gledatelj sa zanimanjem i pozornošću prati precizno redanje nizova istog uzorka, usitnjavanje motiva, težnju prostornosti i širinu rasprostiranja, sugestiju kretanja i izvan okvira. I to, kako umnožavanjem kružnih oblika ispunjava čitavu površinu slike. Najčešće u akromatskim odnosima. Ako poseže za bojom, čini to diskretno, razlažući nježna prelijavanja sivoplavih ili smećkastih zemljanih tonova koji slici daju lirskost. Kombinira različite tehnike i materijale, preklapanja i slaganja slojeva. Tu je i intrigantna vizualna igra: pomicanjem stajališta, tj. promjenom kuta promatranja, promijeni se prizor, čini se da se i sami krugovi pomiču jer svjetlosni efekti aktiviraju dojam gibanja i vibriranja. Tako se u njezinoj viziji svijeta sve sabire u efektima na podlozi optike i poetike op-arta.

(Branka Arh, povjesničarka umjetnosti...iz predgovora katalogu izložbe)


Davorka Vadanjel Rođena je u Rijeci 1952. Nakon Pedagoške gimnazije upisala je Pedagošku akademiju u Rijeci, Odsjek likovnih umjetnosti. Diplomirala je 1973. Sve do umirovljenja 2018. radila je kao učiteljica likovne kulture u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić“ u Čepiću i u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Potpićnu. Sa svojim učenicima sudjelovala je na brojnim izložbama, susretima, smotrama u likovnom i scenskom izrazu (dramski, kostimografski, scenografski izričaj) za što je dobivala priznanja i nagrade na općinskim, županijskim i državnim razinama. Autorica je i suautorica više školskih projekata (Med med nami, Sudnica, Osam žena na osmi mart, Od zemlje do stola, Naš školski vrt).

Autorica je projekta i dokumentarnog filma Naše niti. Kao mentorica, pripremala je i uređivala učeničke radijske emisije na Radio Labinu I mi bismo bili na radiju.

Vodila je Likovnu radionicu Točka u Potpićnu od 2000. Likovno je uredila nekoliko zbirki pjesama istarskih pjesnikinja.

Sudjelovala je na izložbama LUMS-a u Rijeci i Brijunima, Pasionska baština u Muzeju Mimara u Zagrebu te redovito na Labinskim uzletima likovnosti.

Dobitnica je Priznanja SIZ-a Odgoja i osnovnog obrazovanja Rijeka (1983.), Povelje Giuzepine Martinuzzi, Labin (1985. ) te Nagrade Labinskog uzleta likovnosti (2019.). Živi i radi u Labinu, Vinež.Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 29. rujna 2020.Radno vrijeme galerije:Od ponedjeljka do subote od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.

davorka vadanjel gradska galerija labin gradska galerija izložba kultura