DANKINJA U LABINSKOM VIJEĆU Neel Rocco iznijela zanimljiv prijedlog. Može li Labin imati najveći odaziv na izborima?

DANKINJA U LABINSKOM VIJEĆU Neel Rocco iznijela zanimljiv prijedlog. Može li Labin imati najveći odaziv na izborima?

16.12.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Kao prvi korak trebalo bi jasno označiti biračka mjesta, kao i put do njih, s takozvanim sandwich panoima i putokazima. Mnogi građani, naročito oni koji nemaju naviku ići glasati, ne znaju gdje im je biračko mjesto, a znakovi će podsjetiti i one koji su možda samo zaboravili da su taj dan izbori. Predlažem da se to organizira odmah, to jest na predsjedničkim izborima 22. prosinca, rekla je Rocco

Na prošlim predsjedničkim izborima odaziv na razini Hrvatske bio je 58,56 posto, a u Istarskoj županiji 55,70 posto. U samo četiri županije odaziv je bio manji nego u Istarskoj, dok je na parlamentarnim izborima odaziv u Istarskoj županiji bio najniži u cijeloj Hrvatskoj. Obrazloženja su bila razna, od toga da su mnogi birači rezignirani jer misle da se stvari ionako neće promijeniti do toga da su mnogi uvjerenja da je lakše ići tražiti sreću u inozemstvo nego pokušati promijeniti stvari ovdje.

Poticati angažiranost građana

Sa željom da se pokuša angažirati što vise građana u politički proces, Neel Rocco, vijećnica SDP-a u labinskom Gradskom vijeću, predložila je da se napravi, kako je rekla, jedan task force, brzoreagirajuća radna skupina, sa zadatkom stvaranja popisa s konkretnim koracima i idejama kako poticati angažiranost građana.

- Cilj bi bio da Labin postane grad u Hrvatskoj s najvećim odazivom i na lokalnim, i na parlamentarnim i na predsjedničkim izborima, rezimirala je Rocco.

- Imam već par ideja, neke od kojih su vrlo jednostavne. Sada ćete se možda smijati, ali trebalo bi kao prvi korak jasno označiti biračka mjesta, kao i put do njih, s takozvanim sandwich panoima i putokazima. Mnogi građani, naročito oni koji nemaju naviku ići glasati, ne znaju gdje im je biračko mjesto, a znakovi će podsjetiti i one koji su možda samo zaboravili da su taj dan izbori. Predlažem da se to organizira odmah, to jest na predsjedničkim izborima 22. prosinca, rekla je Rocco na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

 

Podizanje svijesti birača

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je da bi bio najsretniji kada bi Grad Labin bio grad s najvećom izlaznošću na bilo koje izbore, ne samo na ove predsjedničke, već i na parlamentarne, lokalne itd.

- Smatram da prvenstveno treba raditi s građanima na jedan korektan i pravilan način i da dignemo svijest što se tiče izlaznosti. Iskoristiti ću ovaj trenutak i svaki trenutak u idućim danima da pozovem građane da upravo svojom aktivnošću svi skupa pridonesemo tome da i naša Hrvatska i naša Županija i naš Labin budu uvijek tako postavljeni da ga vode ljudi izabrani od većine građana, a da li ćemo u ovim danima do izbora postaviti neke privremene tabele ili ne, ovisi o mogućnostima u gradskom proračunu. Što se tiče prijedloga za formiranja jedne radne skupine, apsolutno sam za suradnju i apsolutno smatram da svi zajedno možemo napraviti više. Predlažem da predsjednica Gradskog vijeća sazove jedan međustranački kolegij i da se o tom pitanju, odnosno prijedlogu razgovara i probaju dogovoriti neki konkretni operativni koraci, odgovorio je gradonačelnik Glavičić.


Branko Biočić


neel rocco politika birači gradsko vijeće