Danas završava natječaj za Plomin: Čačić i Milanović u `pobunjenoj` Istri

Danas završava natječaj za Plomin: Čačić i Milanović u `pobunjenoj` Istri

14.9.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

DANAS završava natječaj za prvu fazu izgradnje termoelektrane Plomin. Čelnici Vlade danas idu u Labin gdje će razgovarati o tom velikom, ali jako osporavanom projektu.

U Labinu čelnici Grada, ali i Istarske županije željno iščekuju premijera Zorana Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Na dnevnom redu je razgovor o izgradnji Plomina 3. Taj je projekt, rekao je premijer, opterećen i financijskim, ali i ekološkim pitanjima koja se tiču šireg prostora - do Pule, Rijeke i Slovenije.

"Nećemo raditi ništa na silu"

"Radi se o zagađivaču, ali neusporedivo manjem nego što je to bio slučaj ranije. Jedan od najvećih zagađivača u Hrvatskoj su autoceste. Siguran sam da nitko nije za njihovo zatvaranje, ukidanje ili prestanak gradnje. Dakle, pitanje je jako kompleksno", rekao je Milanović.

Danas završava natječaj, a interes je ogroman, izvijestio je Milanović uz zaključak da je vrijeme da se donese odluka o Plominu. "Nećemo ništa raditi na silu, prijetnjom jer Istra i svaki dio Hrvatske nam je jednako važan. Želimo usklađen, ravnomjeran, održiv razvoj", kaže Milanović.

IDS traži referendum, sporan im je ugljen kao energent

Zastupnici IDS-a, člana vladajuće koalicije, zatražili su da se raspiše referendum o projektu Plomin 3, jer smatraju spornim ugljen koji će se koristiti kao energent u toj termoelektrani. Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra kako bi se građani Istre na referendumu trebali odlučiti hoće li energenti biti plin ili ugljen. Milanović im je nedavno poručio da su se sve dogovorili još prije izbora, a u Planu 21 je i stajalo da energent može biti i ugljen.

Vladajućima bi problem mogao predstavljati i Županijski prostorni plan u kojem stoji da se ne smije graditi nova elektrana na ugljen.

Za Index.hr Dragan Matić

 

čačić milanović plomin te plomin te plomin 3