Danas u Gradskoj knjižnici fokus grupa o prilikama i izazovima pravedne tranzicije

Danas u Gradskoj knjižnici fokus grupa o prilikama i izazovima pravedne tranzicije

20.11.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas od 14 sati u Gradskoj knjižnici Labin održat će se fokus grupa o prilikama i izazovima pravedne tranzicije za stanovnike u Istarskoj županiji.

Mjesto održavanja:

Polivalentna dvorana gradska knjižnica Labin, Rudarska 1A

Datum: 20.11.2023. u 14,00 sati

Organizator: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija

Suorganizator: Grad Labin

U skladu s Europskim zelenim planom, Europska komisija ima za cilj učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine. To znači da industrije koje zagađuju okoliš, poput industrije čelika, cementa, petrokemije i kemijske industrije moraju smanjiti CO2 emisije. EU je uveo mehanizam pravedne tranzicije kako bi pokazao solidarnost s najzagađenijim i najviše pogođenim regijama u Europi gdje je cilj poduprijeti diverzifikaciju gospodarskih aktivnosti, kreiranje novih poslovnih mogućnosti te prilagodbu marginaliziranih zajednica promjenama koje će uslijediti na tržištu rada i u društvu.

Temeljem analize utjecaja smanjenja emisija stakleničkih plinova, ustanovile su se kritične regije za sve zemlje članice. U Republici Hrvatskoj su to Sisačko-moslavačka i Istarska županija. Tu se radi o regijama s najintenzivnijim emisijama stakleničkih plinova te procesnim postrojenjima koja uzrokuju te emisije. Opći cilj Bolster projekta je razumjeti kako politike povezane Europskim zelenim planom utječu na marginalizirane zajednice i vidjeti hoće li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka povećati podršku zelenoj i pravednoj tranziciji. Jedna od ključnih aktivnosti projekta je uključivanje predstavnika vlasti, marginaliziranih zajednica te kompanija u dijalog kako bi definirali probleme te diskutirali o mogućim rješenjima. 

Cilj fokus grupe je podijeliti iskustva i mišljenja o prilikama i izazovima s kojima se suočavaju stanovnici s područja Istarske županije u kontekstu pravedne tranzicije.

 
PROGRAM

14,00 – 14,10   Predstavljanje projekta Bolster

14,15 – 15,00      Predstavljanje fotografija sudionika – photovoice metoda

15,00 – 15,30      Diskusija o izazovima i prilikama za razvoj područja opisanih na fotografijama

15,30-16,00     Zaključci

Moderator programa : dr. sc. Marinela Krstinić Nižić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Prijava za sudjelovanje te dostava fotografija se vrše putem maila na marikn@fthm.hr

 
Photovoice metoda

Photovoice je kvalitativna istraživačka metoda koja koristi fotografije koje su snimili ili odabrali sudionici istraživanja kao sredstvo izražavanja svojih percepcija, misli, emocija i iskustava vezanih uz određeno mjesto, pojavu, problem ili pitanje. Photovoice metoda pruža sudionicima više slobode u oblikovanju i dijeljenju svojih stavova te zabrinutosti o o pitanjima koja su im važna. Fotografije su obično popraćene objašnjenjem koje omogućuje zajedničko razmišljanje o problemu o kojemu je riječ.

Na fokus grupi bi svaki član trebao pripremiti 2-3 fotografije koje predstavljaju sljedeće:

·         mjesto u njihovoj zajednici koje smatraju problematično i žele promijeniti

·         mjesto gdje se osjećaju kao kod kuće, sretno i sigurno ili tip mjesta koje bi željeli u svojoj zajednici

·         sliku nečega (mjesta, simbola, osobe itd.) koja ih asocira na klimatske promjene i kako to utječe ili se očekuje da će utjecati na njih.

Fotografije je potrebno prethodno pripremiti te dostaviti na mail marikn@fthm.hr dan prije održavanja fokus grupe.

fokus grupa tranzicija turizam