Damir Stojnić izlaže u Lamparni: Anarhitektura - astralografije

Damir Stojnić izlaže u Lamparni: Anarhitektura - astralografije

27.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - »Anarhitektura: Astralografije« naziv je izložbe slika, crteža, skulpture i instalacije Damira Stojnića, jednog od vodećih hrvatskih suvremenih umjetnika mlađe generacije, preksinoć otvorene u labinskom kulturno-umjetničkom centru Lamparna.

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Branko Cerovac koji je istaknuo da je Stojnićeva poetika svoju paradigmu postigla sredinom 90-ih godina u Rijeci kada je u svojem, već tada zrelom izrazu ujedinio iskustva nove slike, antropoloških ideja i vizualizacija Rudolfa Steinera, onodobnih istraživanja najznačajnijih umjetnika 80-ih godina te slovenskih i hrvatskih umjetnika poput Mirka Zrinšćaka.


- Počeci Stojnićevog djelovanja vezani su uz rad postkonceptualista Vladimira Dodiga Trokuta, a ova je izložba sraz generacija. Trokut je otvorio vrata percepcije u hrvatskoj umjetnosti, nakon čega je postalo normalno misticizam, šamanizam, kao i akcije Crvenog Peristila, gledati normalnim očima i kategorizirati takvu umjetnost kao potrebnu i teoretski utemeljenu. Nakon Warholove Tvornice Lamparna je idealan prostor koji de facto svoju aktivnost neprekidno i sustavno producira već dugi niz godina. Stoga posebno veseli da Stojnić, čiju umjetnost ne može shvatiti netko tko se ne razumije u osnove teozofije ili antropozofije, jer se ovaj autor bavi tajnom i nepoznatom stranom Istre te njezinom energijom opisanom u istarskom pentagramu, izlaže upravo u Lamparni, kazao je Cerovac.


- Ova je izložba rezultat mog dugogodišnjeg istraživanja i preokupacije kabalistikom i geometrijom. U početku sam radio multiple, a onda sam prešao na gradnju slike po principu kristala, na taj način oponašam prirodu. Slike nastaju spontano, po principu gradnje bez gradnje. Osnovni princip mog stvaralaštva je pitanje koliko se umjetnošću može mijenjati stvarnost, odnosno u odnosu prema stvarnosti kao prema materijalu. Svoju sam pažnju usmjerio prema izučavanju pentagrama i heksagrama te sam na karti Istre pronašao pet gradova koji savršeno odgovaraju njegovom opisu. To su Vižinada, Pazin, Poreč, Savičenta i Rovinj, rekao je Stojnić.
Poznati antiumjetnik, šamanist, mistik, zbirničar, postkonceptualist i aktivni sakupljač Vladimir Dodig Trokut blagoslovio je Stojnićevo propitkivanje Istre kao posebnog i mističnog mjesta te okarakterizirao njegovu izložbu astralnim i ezoteričnim pristupom, čiji rukopis zadovoljava i estetske kriterije likovnosti.
Stojnić je ovom prigodom izložio karte Istre na kojima su ucrtani pentagrami kao najbolji dokaz utemeljenosti ezoteričnog istraživanja i teorija autorovog proučavanja. Osim karata, tu su i kaleidoskopi koje je sam izradio, ali i skulptura te slike. Slikarstvo je lišeno svake naracije, na pragu je nove slike, dakle reda bez realnog reda, a skulptura je nalik nusobjektima ili stećcima u kojima su upisani znakovi i simboli prividnog ne reda. Centralni rad je odijelo od bakrene žice i skaja nazvano »Skinsaver«, koje se može protumačiti i kao svojevrsna odjevna instalacija.


Damir Stojnić rođen je 1972. godine u Rijeci, a živi i radi u rodnome gradu i u Istri. Samostalno je izlagao u Opatiji, Rijeci, Dubrovniku, Zagrebu, Grožnjanu, Novigradu, Labinu, Puli, Poreču, Rovinju i Labinu. Skupno je izlagao u Ravenni, Ateni, Kairu, Milanu, Beču, Zagrebu, Budimpešti, Sofiji, Bukureštu, Beogradu, Sarajevu i Ljubljani.

Napisao i snimio Vedran ŠILIPETAR

 

Foto:  Riječko-istarski umjetnik Damir Stojnić u KUC-u Lamparna

 

TransArt2008 KuC Lamparna Damir Stojnić anarhitektura izložba crteži