Damir Hoyka izlaže u Gradskoj galeriji Labin

Damir Hoyka izlaže u Gradskoj galeriji Labin

20.5.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja) najreprezentativniji izložbeni prostor u Labinu, troetažno zdanje Gradske galerije ugostilo je u subotu, 18. svibnja 2013. godine izložbu fotografija „Flora“ autora Damira Hoyke. Uspješna suradnja Hoyke i Labina započela je prije tri godine na jednom od seminara Fotosofie , a ova je izložba samo potvrda za buduće projekte.

Hoyka se labinskoj likovnoj publici predstavio pedeset i jednom fotografijom koje su, prateći izmjenu godišnjih doba, nastajale protekle dvije godine u Zagrebu i okolici. Radovi su tako oblikovani u dvije faze, a upravo su u drugoj, digitalnom manipulacijom, transformirani iz klasične krajobrazne fotografije u pomaknutu stvarnost prirode. Fotografije čine zaokruženu kompoziciju čiji taktovi tromo i tiho prelaze po suhim granama u hladno zimsko jutro, potom prpošno i razigrano skakuću po rascvjetanom grmu, uživaju u slasnoj trešnjinoj krošnji i naposljetku traže smiraj u sutonu zlatnih boja jeseni, stoji u predgovoru kataloga kojeg potpisuje povj. umjetnosti Sandra Zloić.

 

Eksperimentirajući oko osi simetrije na imaginarnoj pozadini vedrog isječka nebeskog plavetnila Hoyka je, u bržem ili sporijem ritmu, dodavao, rjeđe oduzimao isječke figurativnih tema i multiplicirao ih dva, četiri, deset ili pedeset puta, što je imalo za posljedicu fantastičnu preobrazbu u naizgled psihodelično apstraktno, a zapravo sugestivno-inspirativno lice prirode. Zahvalan i prilagodljiv model transformirao se upravo prema željama i poštujući sve upute fotografa, ne gubeći pritom ništa od svoje izvanredno obične i sveprisutne ljepote, koja je uz asistenciju vizažista/frizera/stilista Photoshopa zablistala sjajem koji kao bonus prati tretmane pomlađivanja.

 

 

gradska galerija izložba damir hoyka sandra zloić