Crveni križ predstavio program za kvalitetniji razvoj udruga Labinštinr: Nismo tek ukras društva

Crveni križ predstavio program za kvalitetniji razvoj udruga Labinštinr: Nismo tek ukras društva

31.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruge se shvaćaju kao ukras, da se pokaže razvijeno civilno društvo, no kada treba pokazati rad, potrebno je uložiti veliki napor prema strukturama vlasti, zaključila je Nadja Mauro-Škopac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Labin, na jučerašnjoj prezentaciji programa »Mreža za razvoj regionalnih kapaciteta« namijenjenoj udrugama koje djeluju na Labinštini.

Cilj programa je pružanje podrške stvaranju učinkovitijeg neprofitnog sektora i aktivnog građanstva kroz informiranje, savjetovanje i izobrazbu, a provodi se u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva kao dio Programa regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva na lokalnoj i regionalnoj razini koji se provodi na području cijele Hrvatske.


O ključnim aktivnostima programa, kao i organizacijama koje ga provode govorili su Igor Bajok i Aleksandra Vinkerlić iz udruge Delta te Renata Vukoja iz udruge Smart, svi iz Rijeke, koji uz kolege iz udruge Pokretač iz Korenice održavaju prezentacije na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Na stotinu dvadeset dva upućena poziva odazvalo se petnaestak predstavnika udruga, a skupu je nazočila i Loreta Blašković, koja je u gradskom poglavarstvu zadužena za kontakt s udrugama. Podsjetila je na nedavno potpisanu Povelju o suradnji Grada Labina i udruga koje djeluju na njegovom području te najavila pokretanje nove web-stranice na kojoj će svaka udruga dobiti svoj prostor.


U kratkoj raspravi nakon predstavljanja programa predstavnici udruga iznijeli su probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, a uz pitanja kako pravilno ispuniti obrasce za dobivanje potpore najčešće se spominjala nemogućnost naplate troškova telefona, interneta i putovanja, odnosno njihova prikazivanja u stavkama proračuna. Sudionici su na kraju ispunili i upitnik o poželjnim temama budućih savjetovanja, od kojih je prvo planirano za početak jeseni.

S. ZLOIĆ

crveni križ nadia mauro škopac humanost web udruge