Crkvina najjači alergen u istarskom priobalju

Crkvina najjači alergen u istarskom priobalju

23.8.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U kolovozu, kao i kroz cijelo ljetno razdoblje bilježi se prevlast peludi korova u zraku, dok peludi drveća i trava gotovo da i nema i tro zato jer im je prošlo vrijeme cvatnje, kaže Vesna Živković voditeljica Laboratorija za mikrobiologiju voda i biološka ispitivanja voda u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Dodajući kako se ponekad ipak "uhvati" i pokoje peludno zrno bora, ali to je, kaže, rezultat refluksa uz pomoć zračnih struja.

Koncentracija peludi korova u ovom razdoblju kreće se od niske do umjerene, a dominante biljke te skupine su kopriva, ambrozija, pelin i loboda. Koncentracija koprive s najznačajnijim predstavnikom crkvinom, kreće se od niske do umjerene, dok se pelud ostalih spomenutih biljaka javljaju u niskim koncentracijama. Koncentracije peludi u zraku ovise prvenstveno o meteorološkim uvjetima, dakle povećavaju se za vrijeme toplog i suhog vremena, a smanjuju za vrijeme kiše.

U kolovozu je počela s cvatnjom ambrozija, koja je u Istri prisutna u malim količinama, a zabilježene koncentracije njene peludi su u niskim razinama. U kolovozu se mogu javiti peludne alergije, posebice kod umjerenih koncentracija peludi korova, prvenstveno crkvine, koja spada u jake elergene. Crkvina je široko rasprostranjena biljka u gradu Puli i okolici što pospješuje emisiju peludi u zraku, ali i doticaj s većim brojem alergičnih osoba. Ambrozija također spada u jake alergene, ali zabilježena koncentracija je preniska da bi stvarala jake alergijske reakcije, kaže Živković. Napominjući kako je proljeće karakteristično po peludnim alergijama na drveće i travu, dok ljeti dominira pelud korova. Ona ističe kako se ovo odnosi na grad Pulu s okolicom, jer se ostali dijelovi Istre, posebice unutrašnjost, razlikuje u vegetaciji i stoga imaju različitu koncentraciju peludi u zraku.

Peludna prognoza Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije relevantna je za obalno područje Istre, dok sjeverni krajevi i unutrašnjost mogu malo varirati u sastavu peludi. Živković naglašava kako su mjerenja koncentracije peludi u zraku i ostale informacije uz peludne alergije dostupne su građanima na Internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ili putem Alergo Alerta, besplatne aplikacije za mobilne telefone. (M. RIMANIĆ)

crikvina alergen alergeni alergije ambrozija zdravlje zavod za javno zdravstvo