Ciklona Ladislav poplavila Labinštinu / Na mostu Potpićan Raša narasla 6 metara / na cesti Labin - Barban stablo palo na autobus, nema ozljeđenih

Ciklona Ladislav poplavila Labinštinu / Na mostu Potpićan Raša narasla 6 metara / na cesti Labin - Barban stablo palo na autobus, nema ozljeđenih

1.11.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Olujno jugo koje se u noći sa srijede na četvrtak nadvilo nad Istrom donijevši obilnu kišu i jaki vjetar s povremenim orkanskim udarima bržim od 100 kilometara na sat Istranima je na tren dočaralo atmosferu američke Sandy. Snažna ciklona nazvana Ladislav na blagdan Svih svetih razvila se nad sjevernom Italijom, a njenu su moć najviše osjetili stanovnici središnje te istočne Istre. Dugotrajna i obilna kiša u većini je mjesta bila praćena jakim vjetrom.

Na Labinštini je poplavljeno područje uz rijeku Rašu i Boljunčicu pri čemu su kritične točke bile most Potpićan, most Raša, Čepićko polje i Plomin Luka, a probleme su stvarale i lokalne bujice.

Kiša je intenzivno padala od ponoći do pet sati te su u Plomin Luci zabilježene 173 litre po četvornom metru. Razina vode u izvoru, tj. jezercu Bubić jama narasla je za devet metara. Bujice su prodrle u prizemlje pogona termoelektrane te brojne podrume i prizemlja. Nagli porast vodostaja na utoku Boljunčice u more poklopio se s plimom, pa se voda prelila preko rive. Vatrogasci su na interventno crpljenje vode izašli u 4.45 sati.

- Ustao sam se oko pet sati ujutro i zagazio u vodu. Bilo je oko dvadeset centimetara. Stradao nam je namještaj koji smo nedavno kupili, priča Osman Kehonić. 

- Moj je otac je dežurao od dva i pol ujutro. Voda je non-stop navirala i narasla više od pola metra, otišla nam je kuhinja i spavaća soba, kaže Goran Muratović.

Livija i Valdija Bubića, oca i sina, zatekli smo kako izbacuju posljednje ostatke vode iz prizemlja svoje kuće.

- Dežurao sam cijelu noć. Otac je legao oko jedan, a probudio sam ga oko tri kada je voda počela prodirati. U pola sata, voda je narasla preko pola metra i uništila nam sav namještaj, ispričao nam je Valdi. 

Sudar vodenog vala i plime digao je vodostaj i na ušću Raše i mostu Raše. Nasipi su na pojedinim mjestima probijeni, ali kuće nisu bile ugrožene. Hrvatske vode odmah su organizirale gradnju tzv. zečjih nasipa. U Čepićkom polju tunel kojim Boljunčica otječe u luku Plomin nije mogao primiti svu vodu, pa je otvorena i poplavljena retencijska zona Kloštar, koja služi kao ventil u takvim slučajevima. 

Osim u Plomin Luci, vatrogasci su tijekom jutra i prijepodneva imali 15 intervencija crpljenja vode iz stanova i podruma na Štrmcu, u Nedešćini, Šumberu i Kršanu te u rabačkom hotelu Narcis, a kod Santaleza su uklonili staklo koje je palo preko ceste. Sudjelovalo je 14 profesionalnih vatrogasaca, po tri iz DVD-a Pićan i Kršan i četiri iz DVD-a Raša. Akcijama je upravljalo i koordinirao ih Darko Vitasović, zapovjednik Javne vatrogasne postaje i zapovjednik Područne vatrogasne zajednice. (R. SELAN)

Na mostu Potpićan Raša narasla šest metara

Hrvatske vode su pripremno stanje za redovnu obranu od poplave uz tok rijeke Raše proglasile u utorak u 15.30 sati. Danas u 4 sata  proširile su odredbu na Boljunčicu i Čepićko polje. Petnaest minuta kasnije proglasile su redovnu obranu od poplave za gornji tok Raše, što je sukcesivno, ovisno o nailasku vodenog vala, proglašavano za sve etape mjernih postaja. U 5.45 sati cijeli sliv Raša - Boljunčica bio je obuhvaćen redovnom obranom od poplave, a na mostu Potpićan su već od 4.30 sati vrijedile izvanredne mjere budući da je Raša narasla za pet metara. Isto je u 6.40 sati proglašeno za donji tok Raše. Vrhunac, šest metara, Raša je mostu Potpićan dosegla u 7 sati kada su Hrvatske ceste predložile ograničenje prometa. Ta je odredba ukinuta u 14 sati, a sve ostale su tijekom dana ostale na snazi.  (R. S.) 

 

Stablo palo na autobus, putnici nisu ozlijeđeni

Kako neslužbeno doznajemo, žrtva sinoćnjeg nevremena bio je i autobus Autotransa. Naime, oko jedan u noći na državnoj cesti Barban - Labin palo je stablo preko cijele širine kolnika i pritom udarilo u prednji dio autobusa u kojem je bilo sedam putnika. Nitko od njih nije ozlijeđen a autobus je pretrpio manju materijalnu štetu i ipak stigao do Pule. (Piše Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Poplava u Plomin luci (R. Selan)

 

 

poplava voda elementarna nepogoda crna kronika prometna nesreća