Cijene goriva će se mijenjati jednom tjedno, najviše do 3,5 posto

Cijene goriva će se mijenjati jednom tjedno, najviše do 3,5 posto

25.8.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Hrvatskoj ubuduće će se određivati jednom tjedno, a neće moći odjednom rasti ili padati za više od 3,5 posto, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Vlade s predstavnicima Ine.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva pripremit će izmjene Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata kojim će se stvoriti uvjeti za smanjenje cijene "plavog" dizela, te će se propisati sedmodnevno određivanje cijena naftnih derivata, s time da se maloprodajne cijene neće moći mijenjati više od 3,5 posto, priopćio je nakon sastanka Vladin ured za odnose s javnošću.

Ako dođe do smanjenja ili povećanja cijena naftnih derivata za više od 3,5 posto, cijena će se promijeniti za 3,5 posto, a razlika će se razdijeliti u idućim obračunskim razdobljima, kaže se u priopćenju.

Vladi nije prihvatljiv Inin prijedlog modela primjene različitih cijena naftnih derivata na različitim lokacijama, pa će o tome nastaviti razgovore kako bi se pronašao model koji bi, sukladno najboljoj praksi europskih zemalja, osigurao niže cijene naftnih derivata u manje razvijenim dijelovima zemlje, a uvažavajući tržišne okolnosti i socijalne prilike na određenim mikrolokacijama.

Predstavnici Vlade na sastanku su iznijeli što je učinjeno i što još treba učiniti kako bi se mogao implementirati sustav naplate "plavog" dizela putem tzv. pametnih kartica. Ispunjene su sve zakonske pretpostavke za primjenu tog modela, a pri kraju je i izrada registra korisnika potpore za "plavi" dizel.

Do početka primjene sustava treba izraditi pametne kartice, software, dogovoriti lokaciju na kojoj će se sustav nalaziti te raspraviti i uskladiti model sa svim tvrtkama koje prodaju naftne derivate u Hrvatskoj.

Nositelji tih aktivnosti su Ministarstvo financija i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a rok za implementaciju sustava je 1. siječnja 2010. godine, kaže se u priopćenju.

gorivo benzin cijena gospodarstvo eurosuper 95 dizel energetici naftni derivati