Cijena Termoelektrane na ugljen: Milanović nudi Istranima bolnicu i kampus u zamjenu za Plomin 3 / složno za ugljen, aktivisti s transparentom ''Koza je krepala''

Cijena Termoelektrane na ugljen: Milanović nudi Istranima bolnicu i kampus u zamjenu za Plomin 3 / složno za ugljen, aktivisti s transparentom ''Koza je krepala''

14.9.2012. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Politika

Na današnjem tematskom sastanku o termoelektrani Plomin 3, kako su istaknuli, premijer Zoran Milanović i istarski župan Ivan Jakovčić najviše se razgovaralo o obeštećenju Labinštine.

''''Novi blok termoelektrane Plomin gradit će se na ugljen. Plin je preskup i neisplativ'''', kazao je premijer Milanović i naglasio da se radi o jako važnom pitanju, nažalost termoelektrana u Plominu zacrtana je prije 40 godina. ''''Znam da je Labinština cijeli niz godina bila zakinuta zbog termoelektrana u Plominu tako da se nije razvijala kao drugi istarski gradovi poput turističkog Poreča. Osim Labinštine od obeštećenja koristi će imati i Istarska županija budući da će se razvijati veliki projekti kao što su Nova bolnica i sveučilišni kampus. A kako je obećao Milanović u novoj termoelektrani Plomin na ugljen koristit će se najsuvremenija tehnologija koja će biti najmanje štetna za ljude ovog kraja.

''''Ovo je prvi put da jedan premijer došao razgovarati s lokalnim čelnicima Labinštine i Istarske županije'''', kazao je Ivan Jakovčić. Istaknuo je da je ovo prvi korak i značajan pomak u odnosu lokalne i nacionalne vlasti, jer je Istarskoj županiji partner Vlada.

Novinare je zanimalo hoće li Istarska županija ustrajati na referendumu i termoelektrani na plin. Jakovčić je kazao kako ne bi želio da se ponovi situacija s Plominom 2 kada je Istarska županija raspisala referendum koji je na kraju biti poništen. Na skorašnjoj sjednici istarske županijske Skupštine prenijeti će vijećnicima informacije s današnjeg sastanka koji je, kaže, bio vrlo konstruktivan.

Premijer Zoran Milanović s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem i ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem sastao se u Labinu sa sva četiri načelnika općina Labinštine, labinskim gradonačelnikom Tuliom Demetlikom, županom Ivanom Jakovčićem, zamjenikom župana Vedranom Grubišićem i predsjednikom Skupštine Istarske županije Dinom Kozlovcem, a sastanku je nazočio i prvi čovjek HEP-a Zlatko Koračević. 

čačić te plomin te plomin 3 ugljen vlada milanović odšteta