Centar Liče Faraguna iz Labina učenike s teškoćama u razvoju već pet desetljeća priprema za daljnji život

 Centar Liče Faraguna iz Labina učenike s teškoćama u razvoju već pet desetljeća priprema za daljnji život

12.5.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Centar »Liče Faraguna«, koji s pet učitelja rehabilitatora i pet pomoćnika u nastavi brine o 11 korisnika, Danom otvorenih vrata, izložbom učeničkih radova i svečanom priredbom u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice obilježio je 50. obljetnicu uspješnog rada i postojanja.

Djelatnici su tim povodom izradili i digitalnu brošuru o radu Centra, koja je dostupna na web stranici Centra, ili putem QR koda na njihovoj Facebook stranici. Uzvanicima, roditeljima, djelatnicima, volonterima i ostalim gostima na svečanoj se priredbi obratila ravnateljica Centra Martina Herceg koja je šetnjom kroz povijest podsjetila da je Centar osnovan 1974. godine pri osnovnoj školi Matija Vlačić gdje su postojala posebna odjeljenja učenika s teškoćama u razvoju te Dječji dom Liče Faraguna.

Kako se javila potreba i ideja za osnivanjem Centra, početkom 1974. godine dobivena je suglasnost tadašnjeg Ministarstva za osnivanje ustanove za odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju s domskim smještajem.

Odgovarajuće obrazovanje

- Kroz proteklih 50 godina naš centar je učenicima s teškoćama u razvoju pružao odgoj, obrazovanje i rehabilitacijske postupke i time im osigurao osamostaljivanje u aktivnostima svakodnevnog života te ih pripremao za daljnji život i rad. Osamdesetih godina, s početkom integracije i deinstitucionalizacije, broj učenika u centru počinje opadati i taj trend se nastavlja do danas kada centar broji 11 učenika, od kojih je dvoje u domskom smještaju.


Bez obzira na navedene trendove smatram da su ustanove poput našeg centra upravo te, koje zbog stručnog kadra i opremljenosti, mogu i trebaju pružiti odgovarajuće i potrebno obrazovanje i osposobljavanje učenika s teškoćama u razvoju, s potrebama i interesima djeteta u fokusu, a kroz podršku i suradnju s lokalnom zajednicom rušiti barijere i osigurati integraciju u društvom, rekla je između ostalog ravnateljica Centra Martina Herceg, koja je istaknula brojne aktivnosti koje provode te pohvalila djelatnike Centra za svakodnevni i predan rad.Velik trud i rad


Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada čestitala je Centru, njegovim djelatnicima i ravnateljici 50. obljetnicu te istaknula da se Labin ponosi Centrom jer malo koji grad ima ovakvu ustanovu.


- Moramo gledati u budućnost, imati viziju, neke nove programe i sadržaje na zadovoljstvo svih korisnika, njihovih roditelja i djelatnika koje ovom prilikom pohvaljujem za njihov trud i rad, rekla je Mohorović Čekada. Prigodni program izveli su djelatnici i korisnici Centra a na kraju su uz pomoć gitarista i pjevačkog zbora polaznika Umjetničke škole »M. B. Rašan« pod vodstvom Alda Foška izveli himnu škole. Herceg je Fošku i ravnateljici Umjetničke škole »M. B.Rašan« Meliti Lasek Saterwhitte u znak zahvalnosti na suradnju uručila prigodan dar.


Branko Biočić

centar liče faraguna 50 obljetnica