Carstvo za parkiralište

Carstvo za parkiralište

19.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Što biste pomislili za onog poduzetnika koji gradi veliki supermarket bez parkirališta? Najblaže rečeno da mu sve koze nisu na broju ili nešto slično. A što reći za gradonačelnika Labina Demetliku, koji svoj stari grad nudi kao novi proizvod, što više poznatu marku ili brand kulturnog turizma, a godinama se ponaša na isti način? Ili što je još gore, koči uzbrdo smanjujujući broj parkirališnih mjesta.

Kako će problemi s parkiranjem, ali i ukupni promet kroz stari grad izgledati usred turističke sezone moglo se osjetiti već za prve veće posjete turista tom dijelu Labina kada se vrlo teško došlo do slobodnog parkirališnog mjesta, a stvarali su se i prometne čepovi  na glavnom starogradskom trgu. Sve se to događalo tek koji mjesec nakon što je dio parkirališta na kojem se još prije desetak godina najavljivala gradnja prve javne garaže u Istri, pretvoren u gradilište stambeno-poslovne zgrade, čime su starom problemu dane samo dodatne dimenzije.

No, dok će problemi s turistima trajati samo nekoliko mjeseci, a u krajnjem slučaju oni i ne moraju obilaziti srednjovjekovni gradić venecijanskog graditeljskog ugođaja, ili će se u njemu sadržati svega sat-dva, u mnogo su težem položaju njegovi stalni i poodavno zaboravljeni stanovnici. Njih istina svakim danom ima sve manje, dobrim dijelom upravo i zbog problema s parkiranjem, koji kulminira za turističke sezone, kada je prava umjetnost naći slobodno mjesto.

 

Zbog toga su prisiljeni ostavljati svoje automobile gdje stignu, a sve se to događa i po nekoliklo puta dnevno, pa nerijetko za brisačem nađu kaznu s uplatnicom policije zbog krivog parkiranja, što im dodatno zagorčava život. A policija u posljednje dvije godine najčešće kažnjava na ulazu u starogradsku jezgru, gdje je promet ograničen na svega desetak minuta za opskrbu tamošnjih lokala, što nije smetalo Gradskom poglavarstvu da na tom istom prostoru obilježi parkiranje samo za Općinski sud i Župni ured!

Ne samo da je takav potez u suprotnosti s postojećim znakom kojega je postavila gradska uprava, već je i nepošten prema stanovnicima starog grada, koje policija kažnjava zbog nepropisnog parkiranja, zbog čega dolazi do opravdanog gnjeva ljudi, koji više u gornjem Labinu ne mogu kupiti ni meso. Ako je zbog prirode posla trebalo osigurati prostor za Općinski sud ili ispuniti obvezu prema Crkvi, kojoj je svjedobno srušena crkvica svete Katarine, koja se nalazila na gradilištu buduće stambeno-poslovne zgrade, zbog čega ne skinuti znak za zabranu parkiranja za sve vozače, što nije idealno rješenje, ali je bolje od sadašnjeg?

 

Nije to jedina vlastita odluka koju Gradsko poglavarstvo ne poštuje u starom gradu, osobito kada je riječ o parkiranju njegovih stanovnika. Naime, ono je prije nekoliko godina odlučilo da na Šetalištu  svetog Marka mogu parkirati isključivo stanari i poslovni ljudi, nakon čega je postavljena i odgovarajuća prometna signalizacija. U skladu s njome izdavale su se i naljepnice za automobile, ali taj sustav nije nikada proradio kako treba. Na Šetalište i dandanas, unatoč zaklinjanju sadašnjeg gradonačelnioka, ali i njegovog kratkotrajnog prethodnika Bruna Hrvatina, ulazi tko god se sjeti, zauzimajući obilježena mjesta stanara, a policija povremeno kažnjava samo one koji parkiraju izvan tog prostora. Žrtve su u pravilu stanari na čija mjesta upadaju oni koji ne bi smjeli!

Premda za poštivanje vlastite odluke ne treba dodatnog novca već samo dobre volje i profesionalnosti gradskih otaca, kojima su interesi pojedinaca važniji, nego vlastita vjerodostojnost i zaštita interesa stanovnika starog grada. Njih je ionako svakim danom sve manje, njihovi glasovi na izborima ionako sve manje vrijede, pa se na njihova negodovanja ne treba odveć osvrtati - pogubna je logika i labinskih vladajućih političara, od koje ne trpe samo stanovnici lijepog gradića, već i mjesto koje svojom dugovjekovnom kulturnom i povijesnom baštinom zaslužuje mnogo više pažnje. (M. Milevoj)

 

 

Labin parkiralište parking turisti sezona gužva