Stampar M - Stampar

Čarobni Plomin uz Music time for Plomin

Čarobni Plomin uz Music time for Plomin

24.8.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Plominu je u subotu i nedjelju navečer održana glazbena instalacija Music time for Plomin idejni začetnici koje su njemački državljani, koji već godinama ljetuju u ovom gradiću, Volkmar Müller i Zoltan Barabas. Zvučno su oni oživjeli jedinstveni ambijent grada, a Plomin je dvije večeri oživio uz ovu glazbeno-scensku manifestaciju.

Uličicama Plomina, odzvanjali su neki neobični zvukovi i jezici. U Music time for Plomin sudjelovali su naime glazbenici iz Austrije, Njemačke, Paname, Mađarske, Maroka. Zvučnu podlogu činila je  akustična atmosfera Plomina; zvuci ljudi, životinja, prirode i industrije  koje su dvojica umjetnika Müller i Barabas,  godinama prikupljali.

Taj su materijal kombinirali s modernim elektroničkim zvukovima, odnosno glazbom svojih brojnih prijatelja umjetnika te videoprojekcijama na zidovima, a niz lokacija u starogardskoj jezgri pretvorili su u pozornice. Uživo su nastupili njemački operni pjevači Frank Ebeling i Vanessa Vieto, minhenski ansambl alpskih rogova, djeca iz KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ Kršan, sviračice meha Rafaela Blažina i Adriana Miletić, pjesnikinja Malvina Mileta te marokanski sastav Paco Band.

Tijekom cijele predstave protezala se cakavica zaogrnuta u pjesničku riječ Malvine Milete: (ton – Malvina nastup),  a finale je bio  koncert Paco Banda, kojemu se na pozornici, na Lombordi, pridružio i sastav alpskih rogova: (ton – Marokanci). Sviralo se na, za naše podneblje neobičnim instrumentima, alpskom rogu, duduku, afričkim bubnjevima, ali ipak sve začinjeno i mehom : (ton – glazba).

Zadovoljstvo nije krio jedan od inicijatora Music time for Plomin Zoltan Barabas, koji o budućnosti ove glazbene instalacije izvedene u Plominu prvi put prije tri godine kaže: (ton – Zoltan Barabas). Malvina Mileta, dobri duh cijele priče bila je isto tako zadovoljna: (ton – Malvina Mileta).

Plomin je dvije večeri zaista živio u pravoj glazbenoj čaroliji, a najbolje je to riječima izrazila, zahvaljujući se sudionicima i publici, a posebice Mulleru i Barabasu Malvina Mileta: (ton – Malvina Mileta 1). Potpuni doživljaj dviju prekrasnih plominskih večeri ne bi bio moguć bez fantastičnog ozvučenja za kojeg se pobrinuo Edi Stepančić.

 

 

music time for plomin plomin malvina mileta glazba poezija zoltan barabas