CAREL ponovno najuspješnija istarska tvrtka

CAREL ponovno najuspješnija istarska tvrtka

30.9.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Mala dvorana Sportskog centra Franko Mileta jučer je bila centar poduzetništva Istre. Naime, održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula na kojoj su između ostalog dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim istarskim tvrtkama te priznanje HGK za 30 obljetnicu postojanja i uspješnog poslovanja.

Na samom početku sjednice u ime domaćina Grada Labina sve prisutne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada.

„U proteklih godinu i pol dana zatekle su nas mnoge situacije koje nisu bile nimalo ugodne. Neočekivano, našli smo se suočeni s brojnim izazovima i imali smo samo dvije opcije: biti pasivni promatrači i komentatori, ili, pak, aktivno sudjelovati i suočiti se sa svakodnevicom.  Na samom početku pandemije, kao grad smo reagirali u najkraćem mogućem roku te donijeli niz odluka o pomoći lokalnom gospodarstvu. Donijeli smo ukupno 10 mjera pomoći kojima smo nastojali olakšati gospodarstvenicima i obrtnicima, za što smo iz gradskog proračuna izdvojili iznos od gotovo 1,5 milijuna kuna. Sve mjere imale su za cilj očuvanje radnih mjesta, ali i olakšavanje poslovanja gospodarstvenicima koji su bili pogođeni mjerama Nacionalnog stožera. Današnji događaj i sagledavanje proteklog perioda pokazuje nam kako smo svi zajedno ipak uspjeli prevladati vjerojatno i najveće poslovne izazove.“ Istaknula je Zamjenica te nastavila

„Koristim priliku da vas upoznam i sa prvim dualnim modelom stipendiranja u RH. Projekt je to Grada Labina pokrenut na inicijativu Gospodarskog vijeća Grada Labina, čiji je cilj omogućiti da financijske poticaje za školovanje dobiju upravo oni srednjoškolci i studenti koji se obrazuju za zanimanja koja su najtraženija na lokalnom tržištu rada, kako bi se čim više usmjerili u programe koji im jamče zapošljavanje i ostanak u svom gradu. Ovaj je model nastao prvenstveno kao demografska mjera, koja omogućava da se što veći broj mladih po završetku školovanja vrati u Labin i ovdje započne svoju profesionalnu karijeru i time osigura stabilne temelje za dugoročni ostanak i zasnivanje obitelji. Uz to, labinsko gospodarstvo i javni sektor dobit će upravo onaj kadar koji im je najpotrebniji.

Labin je prvi grad u Istri dobitnik certifikata „Grad za mlade“, i trudimo se da brojnim novim mjerama, poput ovog spomenutog modela stipendiranja, potaknemo i ostale sredine na nešto slično kako bismo naše mlade ljude, našu budućnost, zadržali odnosno vratili doma.“ Zaključila je Mohorović Čekada te zaželjela uspješan rad i boravak u Labinu svim prisutnima

Sjednici su prisustvovali i župan Boris Miletić te zamjenik župana Tulio Demetlika. Župan Miletić pozdravio je prisutne te naglasio kako se na razini Županije donijela odluka o izradi energetske strategije. „Želimo definitivno povećati količinu proizvedene energije iz obnovljivih izvora te pozivam sve koji se žele uključiti da nam na tom putu budu partneri.“ – istaknuo je župan Miletić.

 Župan je posebno pohvalio i projekt KLIK kao primjer dobre prakse koji povezuje obrazovni sustav pogotovo u procesu cjeloživotnog obrazovanja te čestitao svim danas nagrađenim poduzetnicima.

Sjednica je započela raspravom o provedbi Zelene i digitalne tranzicije o čemu su govorili i predstavili primjere iz svojih trgovačkih društava Dijana Varlec,  viša stručna savjetnica sektora za industriju i održivi razvoj HGK, potom Julija Škoro, voditeljica komunikacija i marketinga Holcima (Hrvatska) d.o.o., Vladimir Peršić, direktor tvrtke Novatec d.o.o. te Aleks Fonović, član uprave Rockwool Adriatic d.o.o.

Prisutnima su se obratili i Dolores Sorić, predsjednica strukovne grupe upravitelja nekretninama HGK Županijske komore Pula i Dragan Balaban, predsjednik Sekcije organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti HGK – Županijske komore Pula.

Predstavljen je i projekt KLIK Pula, a najsvečaniji dio današnje sjednice bila je podjela priznanja Zlatna kuna najuspješnijim istarskim tvrtkama te priznanja HGK za 30 obljetnicu postojanja i uspješnog poslovanja.

Labinska tvrtka CAREL i ove je godine proglašena najuspješnijom istarskom tvrtkom u kategoriji velikih trgovačkih društava te mu je dodijeljena plaketa Zlatna kuna. Plaketu su direktoru trgovačkog društva Rafaelle Rossiu dodijelile zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada te predsjednica ŽK HGK Pula Jasna Jaklin Majetić.

Direktor labinskog trgovačkog društva Carel Adriatic, Rafaelle Rossi zahvalio se na priznanju koje se Carelu uručuje po treći put. Istaknuo je i zahvalu svim djelatnicima Carel Adriatica bez kojih ovo priznanje ne bi bilo ostvareno ali i zahvalu lokalnoj zajednici na potpori i vjerovanju u projekt razvoja Carel adriatica.

Ova nagrada još je jedna potvrda uspješnog poslovanja ove tvrtke koja širi svoje poslovanje te uskoro otvara i drugu modernu tvornicu na području Poslovne zone Vinež.

U kategoriji malih trgovačkih društava Zlatna kuna uručena je trgovačkom društvu PAB Akrapović d.o.o. Buzet, a u kategoriji srednjih trgovačkom društvu Hempel d.o.o. Umag.

Priznanje HGK za 30 obljetnicu postojanja i uspješnog poslovanja uručeno je Zvjezdanu Jurcoli, direktoru Centra za informacije i komunikacije Dr. Božo Milanović d.o.o. – Radio Istra.

carel gospodarstvo