Čačić o Plominu 3: tvrdnje da je IDS izložen pritiscima su Jakovčićeva predizborna retorika

Čačić o Plominu 3: tvrdnje da je IDS izložen pritiscima su Jakovčićeva predizborna retorika

8.11.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić danas je za posjeta Sveučilištu u Rijeci odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s privatizacijom 3. maja i Uljanika rekao da je u tijeku drugi krug privatizacije tj. dokapitalizacija Uljanika te kako vjeruje da će Uljanik ostati zainteresiran za ulazak u 3. maj.

 

O dogovorima s Uljanikom ovisi hoće li taj koncept biti nastavljen, rekao je. Na pitanje zašto još nije posjetio 3. maj iako je pozvan, Čačić je odgovorio da nije posjetio ni Brodosplit ni Brodotrogir ni Kraljevicu, dodajući kako ima sasvim dovoljno posla.

 

Potpredsjednik Čačić najavio je danas i skori početak rada sisačke Željezare, dodajući da će tada ondje biti premijer i on. Željezaru je preuzela jedna od najboljih svjetskih tvrtaka ''Danieli'', odmah će se zaposliti 150 ljudi, a do sredine sljedeće godine će ih biti ukupno 500, istaknuo je Čačić.

 

Komentirajući tvrdnje Ivana Jakovčića da je IDS izložen pritiscima u vezi s izgradnjom Plomina 3, Čačić je rekao kako nije razgovarao ni s Jakovčićem ni s bilo kim iz IDS-a pa prema tome, kako je rekao, sasvim sigurno nitko nije mogao biti izložen nikakvim pritiscima. Dolaze lokalni izbori i normalno je da IDS želi ostati na vlasti, dodao je.

 

Na pitanje koji će se energent upotrebljavati u Plominu 3, Čačić je odgovorio da će o tome odlučiti struka.

 

Čačić je rekao kako su investicije u znanje najkvalitetnije, i to ne samo dugoročno, nego i srednjoročno. To je orijentacija ove vlade i prepoznali smo to kao potrebu, ali je nužno da to prepoznaju i sredine koje su u stanju biti jezgre kvalitetnog obrazovanja, istaknuo je te ocijenio da je riječko Sveučilište najkvalitetnije organizirano u zemlji.

 

Na pitanje o investicijskim mogućnostima i razini nezaposlenosti u zemljii, Čačić je naveo da je nezaposlenost u izravnoj korelaciji s gospodarskim rastom i investicijama.

 

Još nismo pokrenuli investicije i gospodarski rast, rekao je, dodajući kako je to posljedica toga što projekti za velike investicije nisu spremni i neriješenog financiranja kao pretpostavke investicija. Bitno je pokrenuti i projekte javno-privatnog partnerstva i privlačenje EU fondova za projekte, istaknuo je.

 

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je tijekom predstavljanja Sveučilišta prvom potpredsjedniku vlade da ga želi upoznati s razvojnim projektima i zatražiti pomoć pri njihovoj realizaciji.

 

Sveučilište sada ima 18.000 studenata i 1100 nastavnika, a planirano je da najveći broj studenata bude 25.000, rekao je rektor Lučin i dodao kako se do kraja 2020. planira izgraditi sveučilišni kamp. Priprema se izgradnja triju objekata studentskog smještaja sa 730 postelja, zgrade za translacijsku medicinu i energane, a u planu je izgradnja sveučilišne knjižnice, društveno-kulturnog centra, sportskih terena te zgrada Tehničkoga, Medicinskoga i Ekonomskog fakulteta, naveo je i dodao da bi se dio gradio na temelju javno-privatnog paretnerstva, a dio uz pomoć strukturnih fondova EU-a.

 

Rektor Lučin također je istaknuo da je važno proširiti znanstveno-tehnološki park sa sadašnjih 3000 četvornih metara na 60.000 na novoj lokaciji na Kantridi, što je pretpostavka za otvaranje novih radnih mjesta. (Hina)

plomin čačić jakovčić ids sdp lokalni izbori izbori 2013 politika politikanstvo te plomin te plomin 3